Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Modernisma vēstījuma īpatnības M.Prusta romānā "Zudušo laiku meklējot", Dž.Džoisa romānā "Uliss" un V.Vulfas romānā "Deloveja kundze"

     

    Referāts7 Literatūra

2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:109081
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.04.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Modernisma vēstījuma īpatnības M. Prusta romānā “Zudušo laiku meklējot”.
M. Prusts bija pārliecināts, ka viss būtiskais atrodas cilvēka apziņā, kas ir pilnībā individuāla un subjektīva. Cilvēks pasauli uztver no subjektīviem un emocionāliem vērojumiem. Šajos uzskatos atspoguļojas jau iepriekš minētā franču filosofa A. Bergsona filosofiskie uzskati: dzīves jēgu un būtību var uztvert tikai ar intuīcijas palīdzību. Dzīve sastāv no pastāvīgi mainīgiem psiholoģiskajiem stāvokļiem, kas pēc noteikta laika pāriet viens otrā.
Modernisma vēstījuma īpatnības Dž. Džoisa romānā “Uliss”.
Īru rakstnieks Džeimss Džoiss romānu “Uliss” saraksta 1. Pasaules kara laikā, atrodoties Parīzē, tādējādi norobežojoties no kara izraisītā apjukuma un neziņas par nākotni. Romānā apvienota gan “zaudētā realitāte”- Dublinas dzīve, gan Homēra radītais modelis- “Odiseja”, gan Leopolda Blūma domu un jūtu pasaule, gan arī dažādu citu literāru darbu un tēlu parodijas. Tādējādi romānā ir atspoguļots gan konkrētais, dažkārt pat hronoloģiskais laiks- viena diena Dublinā, gan arī reducētais jeb subjektīvais mākslinieciskais laiks, kuru veido apziņas plūsmas atveide.
Modernisma vēstījuma izpausmes V. Vulfas romānā “Deloveja kundze”.
Angļu rakstniece V. Vulfa ir viena no literārā feminisma dibinātājām, tādēļ arī romāna “Deloveja kundze” varone Klarisa Deloveja ir viena no spilgtākajām feminisma literatūras varonēm pasaules literatūrā. Paralēli stāstam par Deloveja kundzi autore attēlo otru sižetisko līniju- stāstu par Sentimensu Vorenu- Smitu. Abi stāsti ir sižetiski nesaistīti un nav arī pakārtoti viens otram. To vienojošais elementi ir laika faktors (viena un tā pati diena) un, protams, V. Vulfas vēstījuma stils.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1112358
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties