Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:104157
 
Vērtējums:
Publicēts: 05.05.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  VID LNMP FUNKCIJAS UN MAKSĀTĀJU LOKS    5
1.1.  VID LNMP STRUKTŪRA UN STRUKTŪRVIENĪBU FUNKCIJAS    8
2.  LNMP DARBS NODOKĻU UN NODEVU ADMINISTRĒŠANĀ    17
2.1.  PIEVIENOTĀS VĒRTĪBAS NODOKLIS    17
2.2.  IEDZĪVOTĀJU IENĀKUMA NODOKLIS    23
2.3.  UZŅĒMUMA IENĀKUMA NODOKLIS    27
2.4.  AKCĪZES NODOKLIS    37
2.5.  IZLOŽU UN AZARTSPĒĻU NODOKLIS UN NODEVA    41
2.6.  DABAS RESURSU NODOKLIS    44
2.7.  VALSTS SOCIĀLĀS APDROŠINĀŠANAS OBLIGĀTĀS IEMAKSAS    47
3.  NODOKĻU MAKSĀTĀJU UZSKAITE LNMP    52
3.1.  UZŅĒMUMU UZSKAITES KĀRTĪBA VID LNMP    52
4.  VID LNMP PROBLĒMAS, RISINĀJUMI UN TO IESPĒJAMAS SEKAS, ATTĪSTĪBAS PROGRAMMA    56
4.1.  PROBLĒMAS, KAS KAVĒ LNMP ATTĪSTĪBAS TEMPUS    56
4.2.  IESPĒJAMIE RISINĀJUMI    57
4.3.  PROBLĒMAS RISINĀJUMA SEKAS    58
4.4.  LNMP ATTĪSTĪBAS KONCEPCIJA    60
4.5.  LNMP DARBĪBAS PROGRAMMA    60
  IZMANTOTAS LITERATŪRAS SARAKSTS    61
Darba fragmentsAizvērt

IEVADS
Valsts ieņēmumu dienesta Lielo nodokļu maksātāju pārvalde (LNMP) tika dibināta 1995. gada 25. augustā. Šobrīd LNMP ir Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora tiešā pakļautībā un ir viena no VID centrālā aparāta struktūrvienībām. Šī ir VID institūcija, kas nodarbojas ar Valsts lielāko nodokļu maksātāju uzņēmumu administrēšanu. Pārvaldes uzskaitē šobrīd ir reģistrēti 306 nodokļu maksātāji.
Uzņēmumu grāmatvedība un vadītāji izsaka vēlmes nokļūt VID LNMP uzskaitē, tas tiek motivēts ar augstāku servisa līmeni un mazāku burzmu gaiteņos (Pārvaldei ir limitēts uzskaitē esošo nodokļu maksātāju skaits).
LNMP daudz strādā ar saviem uzņēmumiem, nodrošinot tiem informāciju par nodokļu likumdošanas izmaiņām un to piemērošanu.
LNMP galvenais mērķis ir nodrošināt kvalitatīvu, atklātu un pārredzamu nodokļu administrēšanas funkciju izpildi, izmantojot arī starptautisko pieredzi. Kā galvenais uzdevums tiek minēts kļūt par pakalpojumu sniedzēju institūciju, kas ļautu nodokļu nomaksas procesu nodokļu maksātājiem padarīt vieglāku un saprotamāku, tādejādi veicinot brīvprātīgu nodokļu aprēķināšanu un samaksu.
Ir izstrādāts plašs pasākumu apjoms, ko piedāvā LNMP darbinieki, lai palīdzētu un nodrošinātu nodokļu maksātājiem nodokļu aprēķināšanas pareizu metodiku, palīdzētu atrast kļūdas, tās izlabot un nomaksāt budžetā nodokļus pirms uzņēmumam tas ir jādara piespiedu kārtā, - nodokļu audita uzrēķina rezultātā.
Nosakot darba prioritātes LNMP 2003.gada Rīcības plānā kā svarīgākais ir norādīti kontroles mehānisma modernizācija un nodokļu maksātāju izglītošana un informēšana, lai nodokļu nasta negultos tikai uz godīgo nodokļu maksātāju pleciem, kā arī korupcijas iespēju novēršanas pasākumi.
LNMP tiek organizēti semināri nodokļu maksātājiem par nodokļu jaunumiem un aktualitātēm. Nodokļu aktualitāšu semināri tiek balstīti uz LNMP darbinieku sagatavotiem aprakstiem par audita uzrēķiniem, kuros tiek fiksēti nodokļu maksātāju visbiežāk pieļautās kļūdas nodokļu aprēķinos. Mācību semināros nodokļu maksātāji tiek iepazīstināti ar šiem materiāliem un tas dod iespēju uzņēmumiem veikt paškontroles pasākumus.
Mācību semināru izdales materiāliem, tiek pievienoti arī paškontroles testi. Jautājumi testam tiek atlasīti galvenokārt no sniegto konsultāciju reģistra datiem t.i. atlasot citu nodokļu maksātāju visbiežāk uzdotos jautājumus. Tie pamatā ir jautājumi, kas normatīvajos aktos nav precīzi noteikti un kļūdīšanās risks tādēļ ir visaugstākais.
Lai praktiskajā darbā no LNMP ierēdņu un klientu puses netiktu pieļautas ne mazākās korupcijas iespēja, LNMP ir identificējusi iespējamās korupcijas riska zonas LNMP darbībā un izstrādājusi korupcijas iespēju novēršanas programmu, ar mērķi minimizēt visus iespējamos korupcijas objektus. Katru ceturksni notiek klientu aptauja par šiem jautājumiem.
Tika ieviests jauns nodokļu maksātāju aptaujas veids (reitinga kartiņas), kur nodokļu maksātājiem tika lūgts izteikt savu vērtējumu par katru LNMP amatpersonu ar kuru nodokļu maksātājam ir nācies saskarties, risinot darba jautājumus. Tas LNMP vadībai deva iespēju kvalitatīvāk vērtēt amatpersonu darba izpildi un noteikt paaugstināta riska zonas.
Tika ieviests iekšējās kontroles pasākums attiecībā uz LNMP amatpersonu un to radinieku darba vietām un kapitāla daļām (akcijām) ar mērķi iegūtu ziņas par radinieku saistību ar LNMP uzskaitē esošajiem nodokļu maksātājiem kā arī saņemt apliecinājumu par to, ka amatpersonas ir informētas par atbildību, kas iestājas pārsniedzot vai ļaunprātīgi izmantojot savas pilnvaras. Šie dati tiek izmantoti veidojot audita vai operatīvās pārbaudes darba grupas.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −8,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1228611
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties