Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:102892
 
Vērtējums:
Publicēts: 19.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācija    3
  Anotācija (svešvalodā)    4
  Ievads    5
1.  Grafiti pirmsākumi un rašanās    6
2.  Grafiti būtība    10
3.  Grafiti stili    14
4.  Grafiti informācijas nesējs    17
5.  Grafiti izpausmes Latvijā    20
  Secinājumi    22
  Avotu un literatūras saraksts    23
  Saīsinājumi un jēdzienu skaidrojumi    24
  Pielikumi    25
Darba fragmentsAizvērt

Grafiti pirmsākumi un attīstība
Grafiti pirmsākumi meklējami pirmatnējā sabiedrībā. Grafiti ir gleznojumi uz sienām.
Varētu apgalvot, ka grafiti ir tikpat veci, kā cilvēce, jo līdz ar cilvēces rašanos parādījās arī pirmie grafiti senči, proti, alu zīmējumi. Par grafiti aizsācējiem var uzskatīt senos cilvēkus, kas ar koka irbuli uz alu sienām vilka dažādas primitīvas sadzīves ainiņas. Taču par grafiti apzinātu veidošanu būtu jārunā saistībā ar senajiem romiešiem, kas aprakstīja to pilsētu māju sienas, kuras bija iekarojuši. Vēl grafiti var atrast uz dažnedažādiem mākslas vēstures pieminekļiem un pagātnes lieciniekiem.
Savu pirmo popularitāti grafiti piedzīvoja 20.gs, kas aizsākās ar ASV „sausā likuma” ieviešanu. Grafiti tikai uztverta kā mutiska pašizteikšanās forma. Gangsteri grafiti izmantoja kā saziņas veidu, lai nodotu informāciju, iezīmētu robežas un teritorijas, ziņotu par narkotiku tirgošanas vietām un citiem noziegumiem. Ar grafiti palīdzību tie pauda arī savu politisko nostāju un izteica protestus. Politiskie aktīvisti izmantoja grafiti, lai izteiktos. Grafiti iznīcināšana vai izkropļošana nozīmēja vienas gangsteru grupas vēršanos pret otru, un nereti šīs domstarpības beidzās ar asiņainiem slaktiņiem.
Viss bija sācies 1960.gadu vidū ASV. Grafiti ir radies Amerikā – Ņujorkā, Manhetenā. Pats vārds pirmoreiz bija izmantots Itālijā 1775.gadā mūsu ēras zem pilsētas Pompejas izrakumiem. Grafiti vēsture kā māksla un kā stils sākās brīdī, kad pirmie rakstnieki pēkšņi saprata vienkāršu lietu: uzrakstīt savu vārdu ar apjomīgiem burtiem var katrs, tas ir tikai laika jautājums, bet nevis individuālisma un meistarības izpausme. Tika atzīts, ka pirmais grafiti raksts bija „Taki 183”. Pirmais veids, lai izceltos, lai padarītu savu parakstu unikālu. Laika gaitā tika izgudroti jauni kaligrāfiskie paņēmieni un stili, izdomāti jauni šrifti. Daudzi no tiem bija tikai ar grafisku nolūku, citiem bija arī saturiska nozīme. Rakstītāji bija atklājuši, ka daži aerosola flakonu uzgaļi var veidot biezākas līnijas, tāpēc savos zīmējumos sāka apvilkt burtus ar citu krāsu, lai palielinātu zīmējuma svaru. Pēc kāda laika šo rakstīšana veidu izmantoja tik daudz cilvēku, ka grafiti kļuva ierasts un vairs nespēja pievērst sev apkārtējo uzmanību. Rakstītājiem kļuva nepieciešams jauns veids, kā gūt slavu un pievērst saviem parakstiem uzmanību. Šis ir grafiti kā mākslas sākums. (1)
Pirmais veids, lai izceltos ir padarīt savu parakstu unikālu. Tika izgudroti jauni kaligrāfiskie paņēmieni un stili. Rakstītāji papildināja parakstus ar attēliem, piemēram, puķēm, zvaigznēm un citām figūrām. Otrais solis bija paraksta mērogs. Rakstītāji sāka zīmēt savus parakstus lielākā mērogā. Lielāka izmēra paraksts ar resnākām līnijām pievērsa vairāk uzmanības nekā vienkāršs paraksts ar aerosols krāsas flakona vai balona normāla lieluma līniju. Burtus varēja pavilkt ar citu krāsu. Tā sāka attīstīties grafiti māksla. Grūti pateikt, kurš izveidoja pirmo zīmējumu, jo sākumā grafiti mākslas attīstība noritēja maziem soļiem. Sacensību atmosfēra noveda grafiti līdz dažādu stilu attīstībai, kas atvasinājās no paraksta stila zīmējumiem.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1157531
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties