Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:101251
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Latvijas uzņemšana un maksājumi ANO    4
2.  Latvijas un ANO sadarbība    5
2.1.  Krievijas karaspēka izvešana    5
2.2.  Latvijā darbojošos organizāciju galvenie mērķi un darbības virzieni    6
3.  Latvijas ietekme ANO    9
  Nobeigums    11
  Izmantoto avotu un literatūras saraksts    12
Darba fragmentsAizvērt

. Latvijas uzņemšana un maksājumi ANO.

Latvijas interešu pārstāvniecība ANO sākās jau ilgu laiku pirms oficiālās uzņemšanas tajā. Ilggadējā Baltiešu padome bija tā, kas uzsāka savu sadarbību ar ANO. Padomes pirmsākumi ir jau 1965. gada 13. janvārī Ņujorkā, kur notika liela mēroga trimdas baltiešu demonstrācija. Līdz 1977. gadam šī organizācija pārsvarā centās pievērst ANO uzmanību Baltijas valstu okupācijai. Astoņdesmito gadu beigās trimdas latvieši centās informēt ANO dalībvalstis par Baltijas valstu centieniem atgūt neatkarību.
Baltijas valstu neatkarības atzīšana 1991. gadā radīja iespēju iestāties ANO. Pretēji bažām par PSRS pretestību, tā pat atbalstīja Baltijas valstu uzņemšanu ANO. 1991. gada 12.septembrī ANO Drošības padome nobalsoja par Baltijas valstu uzņemšanu ANO. ANO Ģenerālās Asamblejas 46. sesijas laikā 1991. gada 17. septembrī Latvija, Lietuva un Igaunija kļuva par pilntiesīgām ANO dalībvalstīm. Šajā laikā Latviju ANO pārstāvēja Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs, kurš pirmo reizi tik lielā mērogā aktualizēja arī atjaunotās Latvijas valsts starptautiskās problēmas un mērķus, kā arī vērsās pie pasaules sabiedrības pēc finansiālas, ekonomiskas un morālas palīdzības. Latvijai ANO ir 2 pārstāvniecības – Ženēvā un Ņujorkā.
Latvijas maksājums sākotnēji tika noteikti nevis kā jaunai ANO dalībvalstij, bet kā daļai no bijušās PSRS maksājuma. Tā rezultātā Latvijas maksājumi ANO budžetā sākotnēji vairāk kā 4 reizes pārsniedza Latvijas reālo maksātspēju. Latvijas mēģinājumi mainīt ANO lēmumu ilgu laiku bija bez panākumiem ANO finansiālās krīzes dēļ. Latvijas maksājumu procents ANO sasniedza reālās maksātspējas līmeni tikai 1998. gadā.
Šī iemesla dēļ 1997. gadā bijā jāiemaksā vairāk kā miljons dolāru, bet 1998.gadā bija paredzēts iemaksāt 2,3 miljonus, lai atmaksātu iepriekšējo gadu parādus. Latvijas dalībmaksa ANO 2000. gadā bija 178821 dolārs, kā arī apmēram 150000 dolāru gadā par ANO miera spēku operācijām. Pēc Latvijas puses aprēķiniem, par katru dolāru, ko Latvija iemaksāja ANO, pretī tika saņemti 29 dolāri. ANO Attīstības programmas budžets Latvijā no 1992. līdz 2000. gadam bija 13 miljoni dolāru.
Iemaksu apjomiem ANO ir liela nozīme, jo tieši atkarībā no pamat kontribūcijas tiek aprēķinātas arī Latvijas dalībmaksas pārējās ANO institūcijās.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties