Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:100324
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.03.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Fakti par Turciju
Turcija (Turcijas republika), ir Eirāzijas valsts, kura atrodas Mazāzijas pussalā, Dienvidrietumāzijā, un Trāķijā, Dienvideiropas Balkānu reģionā. Turcijai ir sauszemes robeža ar astoņām valstīm. Turcijas krastus ziemeļos apskalo Melnā jūra, rietumos Egejas jūra, bet dienvidos Vidusjūra. Turcijas teritorijā atrodas Marmora jūra, caur kuru ir novilkta ģeogrāfiskā robeža starp Āziju un Eiropu, tādēļ Turcija ir valsts, kas atrodas divās pasaules daļās.

Galvaspilsēta – Ankara;
Lielākā pilsēta – Stambula;
Valsts valoda – Turku valoda;
Valsts prezidents – Abdullahs Gils;
Platība - 783 562 km2;
Iedzīvotāju blīvums – 93 km2;
Valūta – jaunā Turcijas lira;
Devīze – “Miers mājās, miers pasaulē”;
Politiskā iekārta – Republika.

Klimats
Karstas vasaras (ar gaisa temperatūru no +23 līdz + 33 °C) un siltas ziemas (no 13 līdz 15 °C).
Atkarībā no reģiona klimats Turcijā ir stipri atšķirīgs. Valsts rietumos un dienvidos, kur valda Vidusjūras klimats, vasaras mēneši ir karsti un sausi, savukārt ziema – maiga. Tāpēc Antalju un tai piegulošos rajonus mēdz dēvēt par Turku Rivjēru. Centrālajos apgabalos valda kontinentālais klimats, vasara ir sausa un karsta, ziema – auksta un nokrišņiem bagāta, austrumu rajonos šāds klimats izpaužas vēl krasāk. Ziemeļu piekrastē, pateicoties kalnainajam reljefam, raksturīgs liels daudzums nokrišņu.
Turcijā ir 7. silti un saulaini mēneši.

Turcijas iedzīvotāji
Turcijā lielākās minoritātes ir kurdi, čerkesi, zazi, čigāni, arābi un trīs oficiāli atzītās minoritātes — grieķi, armēņi un ebreji. Lielākā minoritāte ir kurdi, kas ir atšķirīgas etniskās izcelsmes iedzīvotāji, galvenokārt Turcijas dievidaustrumos.
Vairums Turcijas iedzīvotāju uzskatāmi par musulmaņiem, no kuriem vairāk kā 75% pieder sunnītiem. Aptuveni 20% no musulmaņiem pieder šiītu alevītu virzienam. Pārējie iedzīvotāji ir kristieši (galvenokārt grieķu pareizticīgie, armēņu apustuliskie un sīriešu pareizticīgie), jūdaisti un jezidisti. Piecas reizes dienā musulmaņi ierodas mošejā uz lūgšanu. Mošejas sienas klāj sarežģīti ornamenti un citāti no korāna. Pirms ieiet mošejā, ir jānovelk apavi, bet sievietēm arī jāapsedz galva ar lakatu. Jāatceras, ka Turcijā svētā diena ir piektdien, un katra kārtīga islamticīgā pienākums ir šajā dienā apmeklēt mosēju.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties