Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.06.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Gremošanas procesi. Iekšējās sekrēcijas dziedzeri', 1.
  • Konspekts 'Gremošanas procesi. Iekšējās sekrēcijas dziedzeri', 2.
  • Konspekts 'Gremošanas procesi. Iekšējās sekrēcijas dziedzeri', 3.
  • Konspekts 'Gremošanas procesi. Iekšējās sekrēcijas dziedzeri', 4.
  • Konspekts 'Gremošanas procesi. Iekšējās sekrēcijas dziedzeri', 5.
  • Konspekts 'Gremošanas procesi. Iekšējās sekrēcijas dziedzeri', 6.
Darba fragmentsAizvērt

Gremošanas kanāla nodalījumi

Gremošanas sula, tās reakcija, daudzums
Galvenie fermenti gremošanas sulā
Barības sastāvdaļa, uz kurām iedarbojas gremošanas fermenti
Barības šķelšanās gala produkti
Procesu kopums gremošanas kanāla nodalījumā
Mutes dobums
Siekalas, sārmaina reakc., 1l -1,5l dienā
Amilāze
Ogļhidrāti
Glikoze
Sasmalcina barību un šķeļ ogļhidrātus
Kuņģis
Kuņģa sula, sārmaina reakc., 2l 24 stundās
Pepsīns, lipāze
Olbaltumvielas, emulgēti tauki
_______
Barības krātuve, kurā tiek sašķelti emulgētie tauki un olbaltumvielas
Divpadsmitpirkstu zarna
Aizkuņģa dziedzera sula, žulgta un zarnu sula, sārmaina reakc., 2l diennaktī
Tripsinogēns, himotripsīns, karboksipeptidāze A, karboksipeptidāze B, amilāze, maltāze, ribonukliāze, deziksiribonukleāze
Ogļhidrāti, tauki un olbaltumvielas
Glicerīns, taukskābes, amenoskābe
Producē sulu, kura šķeļ visas trīs uzturvielas.
Tievā zarna
Zarnu sula, sārmaina reakcija, 3l diennaktī
Aminopeptidāzes, dipeptidāzes, lipāze, amilāze, maltāze, laktāze, enterokināze
Daļēji sašķeltas olbaltumvielas, tauki, ogļhidrāti
Monosaharīdi, aminoskābes, glicerīns, taukskābes
Pabeidz uzturvielu šķelšanos un sekmē organismam vajadzīgo vielu uzsūkšanos asinīs
Resnā zarna
____
______
_______
_______
No nesagremotām uzturvielām veido izkārnījumu masu no kuras izsūc ūdeni un sāļus, kā arī veic vitamīnu sintēzi

Autora komentārsAtvērt
Atlants