Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 12.12.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Tauki, olbaltumvielas, ogļhidrāti', 1.
  • Referāts 'Tauki, olbaltumvielas, ogļhidrāti', 2.
  • Referāts 'Tauki, olbaltumvielas, ogļhidrāti', 3.
Darba fragmentsAizvērt

Olbaltumvielas ir lielmolekulāri organiski savienojumi, kas sastāv no aminoskābju atlikumiem; dzīvo struktūru pamatkomponents. Katrai olbaltumvielai ir pirmējā jeb kovalentā struktūra, kas noskaka tās augstāko struktūru un funkciju īpatnības. Iedala vienkāršajās (proteīni) un saliktajās (proteīdi) olbaltumvielās. Olbaltumvielu sintēze notiek ribosomās, tajā piedalās aptuveni 20 aminoskābes. Olbaltumi ietilpst visu šūnu uzbūvē un piedalās šūnas dzīvības procesos. Olbaltumvielas veido 15% no dienas uztura kopējās enerģētiskās vērtības. Tas atbilst 0,8 gramiem olbaltumu uz 1 kilogramu svara jeb 50-75 gramiem olbaltuma dienā. Astoņas aminoskābes ir, tā saucamās, neaizstājamās, kuras organisms nespēj veidot pats, un tās obligāti ir jāuzņem ar uzturu.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants