Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 18.03.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 26 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 1.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 2.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 3.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 4.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 5.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 6.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 7.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 8.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 9.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 10.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 11.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 12.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 13.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 14.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 15.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 16.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 17.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 18.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 19.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 20.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 21.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 22.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 23.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 24.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 25.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 26.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 27.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 28.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 29.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 30.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 31.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 32.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 33.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 34.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 35.
  • Referāts 'Cukura diabēta pacientu informētība par sabalansēta uztura ietekmi uz slimības g', 36.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācija    3
  Anotation    4
  Ievads    5
1.  D. Oremas teorijas apraksts un pielietojums praksē    7
2.  Veselīgs uzturs    9
2.1.  Uztura nozīme cilvēka dzīvē    9
2.2.  Ēdienreižu nozīme    10
2.2.1.  Brokastis    10
2.2.2.  Pusdienas    11
2.2.3.  Vakariņas    11
2.3.  Ieteikumi pareizam uzturam    11
3.  Cukurslimība jeb cukura diabēts    13
3.1.  Cukura diabēta raksturojums    13
3.2.  Slimības ārstēšana    14
3.3.  2.tipa cukura diabēts    15
3.4.  Medikamenti, kas veicina insulīna izdalīšanos    16
3.4.1.  Metformīns    17
3.4.2.  Insulīna preparātu veidi    18
4.  Veselīgs uzturs cukura diabēta pacientiem    19
4.1.  Maizes vienība    20
5.  Pētījuma metodoloģija    22
6.  Pētījuma darba rezultāti un analīze    23
  Secinājumi un priekšlikumi    31
  Literatūras saraksts    32
  Pielikums    34
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI
Pētījuma gaitā izvirzītā hipotēze apstiprinājās – lielākā daļa cukura diabēta pacientu neievēro veselīga uztura ieteikumus, nezina vai nav informēti par maizes vienībām un to nozīmi.
1. Pētījuma laikā tika savāktas un apkopotas 50 anketas. No visiem respondentiem 86%(n=43) bija sievietes un 14%(n=7) bija vīrieši.
2. 80%(n=40) respondentu informāciju par cukura diabētu iegūst pie ārstējošā ārsta.
3. Kā populārākais cukura diabēta terapijas veids pētījuma laikā atklājās ārstēšana ar tabletēm – 76%(n=38) respondentu lieto šo metodi. Kā populārākās tabletes tika minētas Metforal 850mg, Amaryl 3mg, Diaprel 30mg.
4. 90%(n=45) respondentu nezin, kas ir maizes vienība, tādā gadījumā arī to nepielieto ēdienkartes plānošanā ikdienā.
5. Katru ēdienu grupu – piena, gaļas ēdienus, dārzeņus, augļus respondenti uzturā lieto dažādos biežumos – ir tādi, kas tos lieto katru dienu, ir tādi, kas vienu dienu lieto vienu produktu grupu, otru dienu jau citu. Respondentu atbildes šajos jautājumos ir dažādas.
6. Liela daļa respondentu – 46%(n=23) saldumus nelieto nekad, kopš uzzinājuši par slimību, savukārt katru dienu tos lieto tikai 4%(n=2) respondentu.
7. Ikdienā maltīti 78%(n=39) respondentu ietur 3-4 reizes, visoptimālāko ēdienreižu skaitu dienā ievēro tikai 12%(n=6) respondentu, bet 10%(n=5) ēd tikai 1-2 reizes dienā.
8. Cukura līmeni 58 %(n=29) respondentu pārbauda reizi mēnesī. Respondentiem pēdējais cukura līmeņa mērījums bija robežās no 6,5 līdz 7,1 mmol/l.
Kā priekšlikumu autore var ieteikt cukura diabēta pacientiem vairāk pavērot un pievērsties veselīgam uzturam, jo tas ir ļoti svarīgs solis ceļā uz pilnvērtīgāku dzīvi, jo bez uzturvielām organisms nespēj normāli funkcionēt un veikt visas dzīvībai nepieciešamās funkcijas. Cukura diabēta pacientiem nevajadzētu kautrēties un droši prasīt informāciju gan no ārstējošajiem ārtsiem, gan medicīnas māsām slimnīcās par veselīgu uzturu, maizes vienību aprēķināšanu un citiem interesējošiem jautājumiem par uzturvielām.

Autora komentārsAtvērt
Atlants