Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.01.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Kartupeļu cietes ražošana un realizācija Latvijā 2001.-2006.gadā', 1.
  • Referāts 'Kartupeļu cietes ražošana un realizācija Latvijā 2001.-2006.gadā', 2.
  • Referāts 'Kartupeļu cietes ražošana un realizācija Latvijā 2001.-2006.gadā', 3.
  • Referāts 'Kartupeļu cietes ražošana un realizācija Latvijā 2001.-2006.gadā', 4.
  • Referāts 'Kartupeļu cietes ražošana un realizācija Latvijā 2001.-2006.gadā', 5.
  • Referāts 'Kartupeļu cietes ražošana un realizācija Latvijā 2001.-2006.gadā', 6.
  • Referāts 'Kartupeļu cietes ražošana un realizācija Latvijā 2001.-2006.gadā', 7.
  • Referāts 'Kartupeļu cietes ražošana un realizācija Latvijā 2001.-2006.gadā', 8.
  • Referāts 'Kartupeļu cietes ražošana un realizācija Latvijā 2001.-2006.gadā', 9.
  • Referāts 'Kartupeļu cietes ražošana un realizācija Latvijā 2001.-2006.gadā', 10.
  • Referāts 'Kartupeļu cietes ražošana un realizācija Latvijā 2001.-2006.gadā', 11.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Kartupeļu pieņemšanas nosacījumi un kārtība cietes ražošanai    4
  Kopējais saražotais cietes daudzums uzņēmumā „Aloja – Starkelsen”    6
  Uzņēmuma struktūra, darbības principi    7
  Cietes realizācijas apjomi Latvijā un eksportam, realizācijas tendences 2001.-2006.gadam    8
  Cietes realizācijas cenas    9
  Secinājumi    10
  Literatūras saraksts    11
Darba fragmentsAizvērt

Latvijā kartupeļu cieti ražo Latvijas – Zviedrijas kopuzņēmums „ Aloja – Sarkelsen”, uzņēmuma jauda ir 25 tūkstoši tonnu cietes gadā, bet dienā var pārstrādāt 250 tonnas kartupeļu. Kartupeļu cietes ražošanai ir sezonas raksturs. Augstvērtīgas cietes iegūšanai nepieciešams īsā laikā pārstrādāt lielu kartupeļu daudzumu. Mūsu apstākļos sezonas garums ir 3 mēneši. Latvijā cieti ražo tikai no kartupeļiem. Eiropā vairāk pazīstama ir graudaugu ciete. Kartupeļu cietei ir vairākas priekšrocības salīdzinot ar graudaugu cieti. Tā satur vismazāk olbaltumvielas un tauku. Tai ir neitrāla garša un vislielākā ūdens saistīšanas spējas.
Ņemot vērā šīs vasaras kartupeļu ražai nelabvēlīgos laika apstākļus,2006. gadā, Baltijā vienīgā cietes ražošanas uzņēmuma SIA „Aloja — Starkelsen” cietes ražošanā sagaidāmie zaudējumi ir 63 222 latu. Uzņēmuma kopējos zaudējumus gan paredz mazākus, — 20 līdz 30 tūkstošu latu apmērā.
Uzņēmumā lēš, ka šosezon pārstrādei plānoto 20 000 tonnu vietā alojieši saņems 12 500 līdz 13 000 tonnu kartupeļu. Līdz ar to Alojai — Starkelsen būs iespējams saražot tikai aptuveni 2 500 tonnu cietes, kas ir 58 % no plānotajām 4 309 tonnām cietes.
«Ciete šogad būs mazrentabls produkts. Pieļauju, ka tās cena varētu augt par 5 līdz 10 %,» norāda SIA Aloja — Starkelsen ģenerāldirektors Andrejs Hansons. Viņš zina teikt, ka pērn cietes cena bija 350 EUR par tonnu.
„Aloja Starkelsen” ir „Lyckeby Culinar” meitas uzņēmums Latvijā un pārtāv to Baltijas valstīs.Tika dibināts 1991. gadā. Atrodas Limbažu rajonā, Alojā. „Aloja Starkelsen” ražo Alojas kartupeļu cieti un Alojas Desertu, kā arī piedāvā ļoti plašu pārtikas piedevu un garšvielu klāstu. Īpašnieks: zviedru fermeru kartupeļu audzētāju kooperatīvs „Sveriges Starkelse Producenter” – vairāk nekā 80% uzņēmuma kapitāla daļu. Apgrozijums 2002, gadā bija 3,5 miljoni latu,peļņa 143 100 latu, eksports 73%.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants