Vērtējums:
Publicēts: 28.01.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Ogļhidrāti', 1.
  • Konspekts 'Ogļhidrāti', 2.
  • Konspekts 'Ogļhidrāti', 3.
  • Konspekts 'Ogļhidrāti', 4.
  • Konspekts 'Ogļhidrāti', 5.
  • Konspekts 'Ogļhidrāti', 6.
  • Konspekts 'Ogļhidrāti', 7.
  • Konspekts 'Ogļhidrāti', 8.
  • Konspekts 'Ogļhidrāti', 9.
  • Konspekts 'Ogļhidrāti', 10.
  • Konspekts 'Ogļhidrāti', 11.
  • Konspekts 'Ogļhidrāti', 12.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  OGĻHIDRĀTI UN TO VĒSTURE    4
2.  OGĻHIDRĀTU KLASIFIKĀCIJA    5
3.  RŪGŠANA    8
4.  OGĻGIDRĀTU PĀRVĒRTĪBAS    9
5.  IZMANTOTA LITERATURA    11
Darba fragmentsAizvērt

Parasti par ogļhidrātiem uzskata savienojumus ar vismaz 3 oglekļa atomiem (triozes). Nozīmīgākie dabā sastopamie ogļhidrāti satur 5 (riboze, deziksiriboze)(pentozes) vai 6 oglekļa atomus (glikoze, fruktoze, galaktoze) (heksozes).
Lai arī formaldehīds HCOH un etiķskābe C2H4O2 atbilst vispārīgajai formulai, tos parasti neuzskata par ogļhidrātiem.
Par disaharīdiem sauc ogļhidrātus, kuros divi monosaharīdu atlikumi ir saistīti ar glikozīdisko saiti. Glikozisaikās saites veidošanā piedalās viena monosarīda glikozīdiskā hidroksilgruppa un otra monosaharīda spirta vai glikozdiskā hidroksilgruppa. Svarīgākie ir saharoze, maltoze un laktoze.
Disaharīdi ir ogļhidrāti, kas sastāv no diviem monosaharīdu atlikumiem. Maltoze sastāv no diviem glikozes atlikumiem.

Autora komentārsAtvērt
Atlants