Vērtējums:
Publicēts: 11.12.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Ķirši', 1.
  • Referāts 'Ķirši', 2.
  • Referāts 'Ķirši', 3.
  • Referāts 'Ķirši', 4.
  • Referāts 'Ķirši', 5.
  • Referāts 'Ķirši', 6.
  • Referāts 'Ķirši', 7.
  • Referāts 'Ķirši', 8.
  • Referāts 'Ķirši', 9.
  • Referāts 'Ķirši', 10.
  • Referāts 'Ķirši', 11.
  • Referāts 'Ķirši', 12.
  • Referāts 'Ķirši', 13.
  • Referāts 'Ķirši', 14.
  • Referāts 'Ķirši', 15.
  • Referāts 'Ķirši', 16.
  • Referāts 'Ķirši', 17.
  • Referāts 'Ķirši', 18.
  • Referāts 'Ķirši', 19.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    4
1.  Ķirši    5
1.1.  Skābie ķirši    5
1.2.  Saldie ķirši    5
2.  Ķiršu morfoloģiskās īpašības    6
2.1.  Sakņu sistēma    6
2.2.  Ķiršu augums    6
2.3.  Ķiršu ziedpumpuri    6
2.4.  Auglība    6
2.5.  Augļi    7
2.6.  Ziemcietība    7
2.7.  Ziedēšanas laiks    8
3.  Ķiršu sugu iedalījums    9
3.1.  Tipiskie ķirši    9
3.2.  Sīkaugļu ķirši    9
4.  Šķirņu iedalījums pēc ražošanas rakstura    10
4.1.  Pirmais tips    10
4.2.  Otrais tips    10
4.3.  Trešais tips    10
5.  Ķiršu šķirnes    11
5.1.  Šķirņu rajonēšana    11
5.2.  Latvija standartšķirnes    11
5.2.1.  Skābie ķirši    11
5.2.2.  Saldie ķirši    11
6.  Apputeksnēšanās    12
6.1.  Saldo ķiršu apputeksnēšanās    12
6.2.  Skābo ķiršu apputeksnēšanās    12
7.  Ķiršu slimības    13
8.  Ķiršu audzēšana    14
8.1.  Saimniecības apraksts    14
8.2.  Dārza vietas izvēle un augsnes sagatavošana    14
8.3.  Stādu iegāde un stādīšana    14
8.4.  Mēslošana    15
8.5.  Kopējo ieņēmu un izdevumu tabula    15
  Secinājumi    17
  Izmantotā literatūra    18
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi
Ķirši ir seni, garšīgi un izsmalcināti augļi, tie ir izcilu dzērienu un skaistuma avots, ir zināms samērā maz par to izcelšanos, attīstību un izplatību vēstures gaitā. Ķiršus audzē ne tikai, lai iegūtu augļus, bet arī kā kokmateriālu. Augļi ir obligāta cilvēka uztura viela. PSRS Medicīnisko zinātņu institūts atzinis, ka katram iedzīvotājam gadā jāpatērē 100-120kg augļu, tostarp arī ķiršu. Ķirši ir ne tikai gards auglis, no kura var pagatavot ievārījumus, džemus, kompontus, bet gan arī noderīgs medicīnā. Skābo ķiršu augļi var saturēt 11-23% sausnes, no kuras lielākā daļa ir ogļhidrāti. Cukuru daudzums svārstās no 6 līdz 15%, organiskāš skābes – 0.7 līdz 3%. Ķirši ir bagāti ar bioloģiski aktīvām vielām – C1, Bg1, B2, P, E, A vitamīnu, katenhīniem, antociāniem, kā arī ir bagāti ar dzelzi, cinku, varu un citiem mikroelementiem.Tātad, barības vielas un savienojumi, kas atrodami ķiršos, labvēlīgi ietekmē veselību, kā, piemēram, palīdz cīņā ar vēzi, palīdz novērst salimšanas ar sirds slimībām, atbrīvo no galvassāpēm, artrīta sāpēm, rada veselīgu un drošu veodi kā producēt melatonīnu, uzlabo psiholoģisko un garīgo spēju funkcionēšanu.
Latvijā lielākoties ir sastopamas skābo ķiršu šķirnes, par cik tās ir ziemcietīgākas, bet ar laiku tiek selekcionētas jaunas saldo ķiršu šķirnes, kloni, hibrīdi, kuri ir spēcīgākām bioloģiskajām īpašībām, tie labāk spēj piemēroties Latvijas klimatam. Vispiemērotākas ir vidēji smagas smilšmāla augsnes, tie labi aug un ražo arī iekoptās smilts augsnēs un smaga māla augsnēs, bet, protams, lai tie augstu smaga māla augsnē ir nepieciečama lielāka piepūle un finansiālie izdevumi.
Veicot izmaksu aprēķinu var secināt to, ka ķiršu audzēšanai ir nepieciešams milzīgs kapitāls un pacietība. Ar ķiršu audzēšanu izdevīgi ir nodarboties tiem, kuriem ir pašiem sava tehnika, vai var no kāda drauga/paziņam īrēt lēti. Nepieciešama arī zeme, kā arī jāapmaksā tās nodokli. Daudzi domā paņemt kredītu un sākt audzēt ķiršus, bet ne gluži viss ir tik viegli, tehnika ir ļoti dārga, kā arī kredītu procenti ir lieli, piedavām to visu pastiprina milzīgs šķērlis – ķirši sāk ražot 4. – 5. gadā pēc to stādīšanas, bet peļņu tie šak nest apmēram pēc 7. gada. Audzējot ķiršus 15 gadus, 15 gadu laikā vidējā peļna, ko gūst zemnieks ir apmēram 0.83eur no 1kg ķiršu. Bet nu audzēšanas laikā nākas arī saskarties ar nelielām problēmām, kā piemēram slimības, vīrusi un putni, kuri iznīcina ķiršu ražu, līdz ar to arī peļņu.

Autora komentārsAtvērt
Atlants