Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
ANOTĀCIJA | 2 | |
ANNOTATION | 3 | |
IEVADS | 5 | |
1. | TEORĒTISKĀ DAĻA | 6 |
1.1. | RAUGA SĒŅU VISPĀRĒJS RAKSTUROJUMS | 6 |
1.2. | RŪGŠANAS PROCESS | 7 |
1.3. | FERMENTĀCIJAS PROCESS | 7 |
1.4. | IESALA RAKSTUROJUMS | 8 |
1.5. | ALUS KVALITĀTES VĒRTĒŠANAS KRITĒRIJI | 9 |
2. | PRAKTISKĀ DAĻA | 10 |
2.1. | MATERIĀLS UN METODIKA | 10 |
2.1.1. | AS „Cēsu alus” laboratorijas raksturojums | 10 |
2.1.2. | Pamata barotnes sastāvs | 11 |
2.1.3. | Papildus ogļhidrātu substrāti | 11 |
2.1.4. | Fermentācijas metode | 11 |
2.1.5. | Rūgšanas galaproduktu sastāva kontrole | 12 |
2.2. | REZULTĀTI, TO ANALĪZE | 13 |
2.2.1. | Fermentācijas galaproduktu analīžu rezultāti | 13 |
2.2.2. | Ogļhidrātu substrāta ietekme uz alkohola daudzumu fermentācijas galaproduktā | 16 |
2.2.3. | Ogļhidrātu substrāta ietekme uz CO2 daudzumu fermentācijas galaproduktā | 17 |
2.2.4. | Ogļhidrātu substrāta ietekme uz fermentācijas galaprodukta kaloritāti | 18 |
2.2.5. | Ogļhidrātu substrāta ietekme uz fermentācijas galaprodukta skābumu | 18 |
2.2.6. | Fermentācijas barotnes izmaksu analīze atkarībā no ogļhidrātu avota | 19 |
SECINĀJUMI | 20 | |
IZZIŅAS AVOTI | 21 |
Secinājumi
1. Maltozes papildus pievienošana fermentācijas barotnei palielina alkohola daudzumu un tas sasniedz 5,51%v/v.
2. Fermentācijā izmantotā rauga celms 48 stundās vissliktāk izmanto glikozi, un fermentācijas galaprodukts satur par 0,82 Kcal/100ml vairāk kā kontroles paraugs.
3. Barotnē ar glikozi, pēc fermentācijas, ir mazākais skābes daudzums, un tas ir 4,57.
4. Maltozes papildus pievienošana palielina alkohola daudzumu tikai par 0,22 tilpuma procentiem uz barotnes tilpumu, tādēļ ogļhidrātu papildus pievienošana nav ekonomiski izdevīga, ja fermentācija notiek tikai 48 stundas.
…
Darba temats: Ogļhidrātu ietekme uz alus fermentācijas galaproduktu sastāvu. Darbā analizēts – Etilspirta, CO2, pH daudzums, kaloritāte. Alus paraugos, ja mainīts ogļhidrātu avots alus raudzēšanas procesā, salīdzinot ar kontroles paraugu, kurš saturēja tikai misu. Veikti vienkārši aprēķini par barotnes sastāva izmaksu izmaiņām, atkarībā no ogļhidrāta avota. Darba mērķis: Noskaidrot dažādu ogļhidrātu substrātu ietekmi uz alus fermentācijas galaproduktu sastāvu. Valsts līmeņa ZPD darbs. Savā laikā tika novērtēts ar atzīmi 10.