Vērtējums:
Publicēts: 16.03.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
  • Prezentācija 'Neaizvietojamās aminoskābes', 1.
  • Prezentācija 'Neaizvietojamās aminoskābes', 2.
  • Prezentācija 'Neaizvietojamās aminoskābes', 3.
  • Prezentācija 'Neaizvietojamās aminoskābes', 4.
  • Prezentācija 'Neaizvietojamās aminoskābes', 5.
  • Prezentācija 'Neaizvietojamās aminoskābes', 6.
  • Prezentācija 'Neaizvietojamās aminoskābes', 7.
  • Prezentācija 'Neaizvietojamās aminoskābes', 8.
Darba fragmentsAizvērt

No augu produktiem visas astoņas neaizvietojamās aminoskābes kaut cik vērā ņemamā daudzumā satur soja, kaņepju sēklas, čia sēklas, amarants, griķi un knivoja. Taču nav nepieciešams uzņemt olbaltumus tieši no šiem produktiem — visas neaizvietojamās aminoskābes var iegūt, ēdot dažādus, aminoskābju ziņā savstarpēji papildinošus augu produktus, piemēram, rīsus ar pupām, humosu (zirņu pastēti) ar maizi (vēlams pilngraudu) un dārzeņiem.

InteresantiLizīnam noārdoties baktēriju iedarbībā, dekarboksilācijas procesā veidojas kadaverīns- viena no līķa indēm.
Leicīnu lieto medicīnā aknu slimību un anēmijas ārstēšanai.
Fenilalanīns ietilpst sintētiskās saldvielas - aspartāma- sastāvā.

Autora komentārsAtvērt
Atlants