Vērtējums:
Publicēts: 21.04.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Prezentācija 'Bērtuļa diena', 1.
  • Prezentācija 'Bērtuļa diena', 2.
  • Prezentācija 'Bērtuļa diena', 3.
  • Prezentācija 'Bērtuļa diena', 4.
  • Prezentācija 'Bērtuļa diena', 5.
  • Prezentācija 'Bērtuļa diena', 6.
  • Prezentācija 'Bērtuļa diena', 7.
  • Prezentācija 'Bērtuļa diena', 8.
  • Prezentācija 'Bērtuļa diena', 9.
Darba fragmentsAizvērt

Latviešu tradīcijās Bēruļi ir tradicionāla tirgus diena, rudzu sējas laiks. Tā bija atvieglota darba diena, kad godināja darba darītāju, veicot tikai nepieciešamos darbus kūtī un sētā. Bērtuļos, tāpat kā citās laikdienās, saimnieki rūpējās par lopiem, par to labklājību: šai dienā nestrādāja ar zirgiem, ļāva tiem atpūsties, centās neliet silēs ūdeni, lai lopi ganībās nebizotu.
Pati Bērtuļdiena nav izdevīgākā sējas diena, jo tad labībai aug īsas vārpas. Vislabāk sēt trīs dienas pirms un trīs pēc Bērtuļa dienas. Sēju sākot, kā pavasarī, tā rudenī, ievēro zināmu svētības kultu, kas ir zemnieka pašcieņas un spēka apliecinājums, gudrībā par citiem un sevi – ziedošanas kults. Pirmo sauju sējot, saka: «Tas pirms visiem putniem, zvēriem»; otro – «priekš ceļa gājējiem»; trešo – «priekš manis paša».
Bērtuļa dienas mielasta galvenais ēdiens galdā bija āža (retāk-auna) gaļa. Šā iemesla dēļ pašu Bērtuļa dienu nereti sauca par āža dienu – tad bija jāvāra āža gaļa ar baltiem kāpostiem.…

Atlants