Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.07.2020.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
  • Prezentācija 'Salmoneloze', 1.
  • Prezentācija 'Salmoneloze', 2.
  • Prezentācija 'Salmoneloze', 3.
  • Prezentācija 'Salmoneloze', 4.
  • Prezentācija 'Salmoneloze', 5.
  • Prezentācija 'Salmoneloze', 6.
  • Prezentācija 'Salmoneloze', 7.
  • Prezentācija 'Salmoneloze', 8.
  • Prezentācija 'Salmoneloze', 9.
  • Prezentācija 'Salmoneloze', 10.
  • Prezentācija 'Salmoneloze', 11.
  • Prezentācija 'Salmoneloze', 12.
  • Prezentācija 'Salmoneloze', 13.
  • Prezentācija 'Salmoneloze', 14.
Darba fragmentsAizvērt

Kā izvairīties no inficēšanās
Nelietojiet uzturā jēlas olas vai ēdienus, kuru sastāvā ir jēlas olas. Olas pilnīgi iegremdētas ūdenī, vāriet 7 minūtes. Cepiet olas vismaz 3 minūtes no vienas puses un 2 minūtes no otras puses. Olas glabājiet tikai ledusskapī. Ieplīsušās olas izmetiet.
Nedzeriet nevārītu vai nepasterizētu pienu.
Kārtīgi izcepiet vai izvāriet gaļu un zivis.
Izvairieties no ātri bojājošos produktu iegādes vietās, kur tos neglabā ledusskapjos vai aukstuma vitrīnās. Nepieļaujiet, lai pagatavotie ēdieni ilgi atrastos istabas temperatūrā. Uzglabājiet tos ledusskapī mazos konteineros vai nelielos traukos.
Ievērojiet uz pārtikas produktiem norādītos derīguma termiņus. Restorānā, ēdnīcā vai kafejnīcā nekautrējieties atteikties no ēdiena, kura kvalitāte jums liekas aizdomīga.

Kā izvairīties no inficēšanās
Virtuvē gatavotos un jēlos produktus glabājiet un pagatavojiet atsevišķi, nepieļaujiet to saskari. Gatavo un jēlo produktu griešanai lietojiet atsevišķus nažus un dēlīšus.
Vienmēr rūpīgi nomazgājiet ar mazgāšanas līdzekļiem rokas, virtuves traukus un darba virsmas pēc saskares ar jēliem produktiem un olām, kā arī pēc tualetes apmeklēšanas. Rūpējieties par tīrību virtuvē. Uzglabājiet produktus grauzējiem un kukaiņiem nepieejamās vietās. Iznīciniet minētos kaitēkļus!
Kārtīgi mazgājiet rokas pēc saskares ar mājdzīvniekiem, putniem, pelēm, bruņurupučiem, kas bieži ir salmonellu pārnēsātāji.
Pārliecinieties, ka bērni ievēro personīgo higiēnu, mazgā rokas pēc tualetes apmeklēšanas un pirms ēšanas.
Zīdīšana ir labākais salmonelozes profilakses līdzeklis zīdaiņiem.
Cilvēki, kuriem ir zarnu infekciju simptomi, nedrīkst nodarboties ar pārtikas produktu pagatavošanu, glabāšanu un transportēšanu.
Ja jūsu ģimenē ir salmonelozes slimnieks, konsultējieties ar savu ģimenes ārstu par nepieciešamajiem pasākumiem, lai novērstu infekcijas tālāku izplatīšanos

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Atlants