Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
Ievads | 3 | |
1. | sēnes | 4 |
1.1. | Sēņu uzturvērtība | 5 |
1.2. | Sēņu pārstrādes produkti, ražošanas īpatnības | 7 |
Secinājumi | 10 | |
Izmantotās literatūras avotu saraksts | 11 |
SECINĀJUMI
1. Tā kā pēdējā laikā sēnes sāk audzēt arī kultivētās platībās, var secināt, ka sēņu pieprasījums Latvijā noteikti palielinās un attīstās.
2. Sēnes ir labas mūsu organismam , jo tām ir liela barības vērtība, svaigas sēnes satur ļoti daudz ūdens, vērtīgas minerālvielas un organiskās vielas.
3. Uzturvērtība ir atkarīga no sēņu sugas, augšanas vietas un apstākļiem, kā arī no sēnes vecuma.
4. Lai organisms sēnes spētu izmantot labāk un efektīvāk, ir iespēja sēnes izžāvēt un samalt pulverī.
5. Ir svarīgs ne tikai sēnes vecums un tās suga, bet arī paša patērētāja gremošanas trakta veselības stāvoklis, jo sēnes nav viegli sagremojams ēdiens, līdz ar to, to nevar lietot katrs.
6. Produkts ar mazu kaloriju daudzumu , var izmantot tažādām diētām.
7. Dažas sēnes satur tādu indīgu vielu, kā helvelskābe, taču, lai to varētu ēst , sēnes ir jāvāra.
8. Sēn ēm ir vairākipārstrādes paņēmieni , ko izmanto dažādu sēņu veidu pagatošanai - kaltētas (žāvētas), sālītas, marinētas un konservētas sēnes, ir izstrādāta arī tehnoloģija sēņu saldēšanai.
…
Kā zināms, Latvija ir bagātīga ar plašiem mežiem, līdz ar to , sēņošana un dažādi to ēdieni ir ļoti populāri un aktuāli, ar ko mums ir ļoti paveicies. Sēnes ir ļoti uzturvielām bagātas, veselīgas un barojošas, taču ir cilvēki, kas uzskata, ka tas ir salīdzinoši smags ēdiens, līdz ar to, viņuprāt, šo ēdienu vajadzētu ierobežot savā uzturā. Ir svarīgi zināt sēņu sugas, to iedalījumus, ražošanas īpatnības, jo Latvijā ir ļoti daudz sēņes, kuras bieži vien cilvēki nezin, neievācot pietiekamo informāciju, tas var beigties pat ar sliktām sekām, sēnes var būt indīgas. Ne vienmēr sēnes var pagatavot tik vienkārši, jo pastāv arī tādu sēņu grupa, ko sauc par nosacīti ēdamām, kas nozīmē, ka pārtikā tās ir lietojamas tikai pēc speciālas apstrādes, kā piemēram vārīšana. Ir ļoti dažādas gatavošanas tehnoloģijas, pārstrāde – gan marinēšana, gan sālīšana, gan kaltēšana utt. Pat sēņu garša ir ļoti ipatnēja, līdz ar to, cilvēku viedoklis dalās, ir gan sēņēdāji, gan daudzi, kuriem tās vispār negaršo. Autore vēlējās sīkāk uzzināt par sēnēm, kādas uzturvērtības ir tajās, vai tās ir veselīgas, vitamīniem bagāta, kā arī, kādi ir pārstrādes produkti un to ražošanas īpatnības, kā ir jāgatavo pareizi sēnes, un kas ir jāņem vērā.