Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.03.2016.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Brokastu galda klāšanas etiķete', 1.
  • Konspekts 'Brokastu galda klāšanas etiķete', 2.
  • Konspekts 'Brokastu galda klāšanas etiķete', 3.
Darba fragmentsAizvērt

Bufetes veida galda klājums ir plaši pielietots viesnīcās vai konferencēs. To klāj ne tikai brokastīs, bet arī pusdienās un vakariņās. Klājot šādu galdu, visam ēdiena sortimentam jābūt sagatavotam tā, lai nav nepieciešams nazis. Gadījumā, ja tomēr nazis ir nepieciešams, tad tāds ēdiens ir jāservē uz atsevišķa galda kā minimālā galda klājums. Parasti zviedru galda jeb bufetes veida galdam jābūt 90cm augstam un 100-120cm platam. Dekoram izmanto galdautu un galda svārkus, kuru piestiprina pie galdauta ar adatiņām. Svārku augstumam no zemes jābūt 5cm. Ja galds tiek klāts telpas vidū un viesi apkalpojas no visām pusēm, tad galda vidū ir iespējams novietot kompozīciju, tās augstums netiek ierobežots. Ēdienu sortimentu izvieto spoguļrakstā, lai nodrošinātu sortimenta vienmērīgu izvietošanu uz galda. Toties karstos ēdienus uzglabā marmītos. Dzērienus salej krūzēs, zem kurām novieto pamatšķīvīti ar salveti. Salveti arī mēdz apsiet ap krūzes augšdaļu. Blakus krūzēm novieto glāzes.
Brokastu galdam ir plaša izvēlē un katrs var izvēlēties sev patīkamāko un ērtāko variantu sava galda klājumam. Galvenais ir neaizmirst par svarīgākajiem aspektiem galdu klāšanas etiķetē. Arī galda dekoru var izvēlēties visvienkāršāko vai arī iztikt bez tā.

Atlants