-
Pārtikas uzņēmuma sanitārais raksturojums
Referāts11 Anatomija, veselība, medicīna, higiēna, Uzņēmējdarbība, Vadība
1.9. Plūsmu krustpunkti
Uzņēmumā plūsmas krustojas 4 vietās.
1. vieta – krustojas izejvielu plūsma, pusfabrikātu plūsma, atkritumu plūsma ar netīro trauku plūsmu. Šis plūsmas krustojas nosacīti, jo tās parādās plānā, bet dzīvē tās nekrustojas, jo kad tiek nesti netīrie trauki, tad izejvielas un pusfabrikāti jau sen ir nogādāti virtuvē un atkritumi tiek iznesti dienas beigās.
2. vieta – krustojas preces piegādes plūsma, personāla plūsmu ar atkritumu plūsmu. Arī šī plūsma dzīvē reāli nekrustojas, jo personāls atnāk no rīta, bet pārtika tiek piegādāta ap pusdienlaiku un atkritumi iznesti dienas beigās.
3. vieta – krustojas izejvielu nogādes plūsma līdz vietai, kur tai veic pirmapstrādi ar peronāla plūsmu un atkritumu plūsmu. Reāli arī šī plūsma dzīvē nekrustojas, jo personāls ir ieradies un tikai tad tiek gatavots ēdiens un atkritumi iznesti tikai dienas beigās.
4. vieta – krustojas tīro trauku plūsma ar atkritumu plūsmu. Reāli plūsma nekrustojas, jo tīrie trauki virtuvē tiek ienesti no rīta puses līdz pusdienas laikam, bet atkritumi tiek iztukšoti darba dienas beigās.
Secinājumi
• Kopumā uzņēmums atbilst sanitāri higiēniskajām normām, protam, ar dažiem izņēmumiem.
• Tā kā ēdināšanas uzņēmums atrodas skolā , kopš tās uzcelšanas laika, tad nav prakstiski iespējams mainīt telpu izvietojumu.
• Ražošanas plānā plūsmas krustojas, bet realajā dzīvē tā nav, jo starp šim plūsmām ir vairāku stundu intervāls.
• Uzņēmumam vajadzētu pievērst lielāku uzmanību mazgāšanas inventāra un mazgāšanas līdzekļu novietošanai.
…
Lai uzņēmums varētu veiksmīgi un likumīgi darboties, tam ir jāievēro daudz un dažādas sanitāras un higiēnās normas, ko nosaka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), kurš ir pakļauts Zempopības ministrijai. Higiēnas galvenais uzdevums ir radīt cilvēkam optimālus dzīves un darba apstākļus. Sanitārija un higiēna ir ļoti cieši saistītas. Sanitārās normas pārtikas nozarē nosaka, pamatojoties uz higiēnas prasībām un pētījumiem. Visām pārtikas rūpniecības nozarēm ir izstrādātas higiēnas prasības, kurās ietvertas prasības uzņēmuma iekārtojumam, aprīkojumam un tā uzturēšanai un strādājošo darbinieku personīgajai higiēnai. Ēdināšanas uzņēmumu vadītājiem ir jāzina, kā uz cilvēka organismu iedarbojas uzturs un citi ārējās vides faktori, jāprot racionāli organizēt darbu, ievērojot ražošanas higiēnas prasības. Tāpat stingri jāievēro uztura higiēnas prasības ēdināšanas uzņēmumu projektēšanas, celtniecības un iekārtošanās laikā.