-
Piparmētra
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
Ievads | 3 | |
1. | Piparmētra (Mentha x piperita L.) apraksts | 4 |
1.1 | Nedaudz no vēstures | 4 |
1.2 | Vizuālais apraksts | 4 |
1.3 | Izplatība | 4 |
1.4 | Izmantošana | 5 |
1.5 | Ārstnieciskās īpašības | 5 |
2. | Pētījumu apskats | 6 |
2.1 | Pētījumos pierādītie fakti par piparmētrām | 6 |
Secinājumi | 8 | |
Izmantotā literatūra un avoti | 9 |
Piparmētras izcelsmes vieta ir Eirāzijas kontinents, bet mūsdienās piparmētra pazīstama visā pasaulē un komerciālos nolūkos to masveidā audzē ASV, Ēģiptē un citur. Latvijā šo kultivēto piparmētru kā vērtīgu ārstniecības augu plaši audzē dārzos un pat plantācijās. Senos laikos uzskatīja, ka piparmētras smarža rada labu garastāvokli. Senās Romas greznās dzīrēs augstos viesus sagaidīja patīkamais piparmētras aromāts. Zāles speciāli izsmidzināja ar piparmētras ūdeni, bet galdus rūpīgi noberza ar svaigām piparmētrām [4].
1.2 Vizuālais apraksts
Piparmētra (Mentha x piperita, kas pazīstama arī kā M. balsamea Willd [1] ir daudzgadīgs, vidēji liels (garums 30-80 cm) lūpziežu dzimtas lakstaugs. Raksturīga īpaši intensīva mētru smarža. Hibridogēns kultūraugs, kas cēlies krustojot ūdens mētru (M. aquatica) ar krūzmētru (M. spicata). Stublājs pacils vai stāvs, zarains, apmatots. Lapas ar īsu kātu, iegarenas (garums 3-8 cm, platums 1.5-2.5 cm), mala nevienādi zāģzobaina, gals smails. Ziedi cilindriskā vārpā stublāja un zaru galā. Kauss stobrveidīgs (garums ap 0.3 cm), klāts ar punktveida dziedzeriem un skropstainiem matiņiem. …
Sava referātu izvēlējos rakstīt par piparmētru (Mentha x piperita). Šis augs gan kā droga, gan eļļas vai tējas veidā ir sastopama gandrīz ikkatrā mājā, tomēr ne visi zina tā īsto pielietojumu, iedarbību uz cilvēka organismu, kā arī šī auga izcelsmi. Mans uzdevums bija noskaidrot jautājumus par piparmētras izcelsmi, piparmētru iedarbību uz cilvēka organismu, to ķīmisko sastāvu, pielietojumu ārstniecībā, kā arī uzzināt kā vizuāli izskatās piparmētras augs. Darbs sastāv no divām nodaļām – vispārēja auga apraksta, izplatības, izmantošanas, ārstnieciskajām īpašībām, kā arī no padziļinātiem zinātniskajiem pētījumiem.