Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 05.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Bīstamību analīze un kritiskie kontroles punkti', 1.
  • Referāts 'Bīstamību analīze un kritiskie kontroles punkti', 2.
  • Referāts 'Bīstamību analīze un kritiskie kontroles punkti', 3.
  • Referāts 'Bīstamību analīze un kritiskie kontroles punkti', 4.
  • Referāts 'Bīstamību analīze un kritiskie kontroles punkti', 5.
  • Referāts 'Bīstamību analīze un kritiskie kontroles punkti', 6.
  • Referāts 'Bīstamību analīze un kritiskie kontroles punkti', 7.
  • Referāts 'Bīstamību analīze un kritiskie kontroles punkti', 8.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  HACCP (HAZARD ANALYSIS AND CRITICAL CONTROL POINTS)    3
1.1.  NO HACCP VĒSTURES    3
2.  HACCP SEPTIŅI GALVENIE PRINCIPI    4
3.  KAS IR PAŠKONTROLE?    4
4.  KAS IR KRITISKIE KONTROLES PUNKTI (KKP)?    5
5.  SITUĀCIJA LATVIJĀ    5
  SECINĀJUMI    6
  ZIŅU AVOTI    7
  PIELIKUMI    8
Darba fragmentsAizvērt

HACCP (Hazardz Analyses and Critical Control Points) ir angļu vārdu saīsinājums, kas tulkojumā nozīmē: Bīstamību analīze un kritiskie kontroles punkti.
HACCP – pārtikas uzņēmuma paškontroles sistēma, drošas un nekaitīgas pārtikas apritei, kura iekļauj sevī katra pārtikas aprites posma uzraudzību un analīzi, nosaka posmus pārtikas apritē, kuri ir kritiski (bīstami) pārtikas drošībai un nekaitīgumam un ievieš efektīvas kontroles un uzraudzības procedūras šajos posmos.

1.1. NO HACCP VĒSTURES
Sistēma HACCP tika izveidota saistībā ar NASA kosmosa izpētes programmu pagājušā gadsimta 60-tajos gados Amerikā.
Sākotnēji tās mērķis bija ražot bez riska lietojamu pārtiku kosmiskajiem lidojumiem, kontrolējot katru atsevišķo pārtikas ražošanas posmu, un garantēt no patogēniem mikroorganismiem brīvu produktu, lai astronautiem ilgos kosmiskajos lidojumos nerastos nekādi sarežģījumi.
Vēlāk HACCP princips tika plaši adoptēts pārtikas ražošanas rūpniecībā, tādā veidā garantējot klienta piegādātās pārtikas drošību.
Pasaules praksē pārtikas drošuma jautājumu risināšanā izmanto sistēmas pieeju, kad tiek noteiktas pamatprasības vai principi pārtikas produktu nekaitīguma nodrošināšanai. Šī sistēma tika radīta speciāli pārtikas uzņēmumiem. Tās pamatā ir Laba higiēnas un Laba ražošanas prakse.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants