Vērtējums:
Publicēts: 04.12.2019.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2016. - 2020. g.
  • Konspekts 'Hlorīdu noteikšana maizes izstrādājumos', 1.
  • Konspekts 'Hlorīdu noteikšana maizes izstrādājumos', 2.
  • Konspekts 'Hlorīdu noteikšana maizes izstrādājumos', 3.
  • Konspekts 'Hlorīdu noteikšana maizes izstrādājumos', 4.
  • Konspekts 'Hlorīdu noteikšana maizes izstrādājumos', 5.
  • Konspekts 'Hlorīdu noteikšana maizes izstrādājumos', 6.
  • Konspekts 'Hlorīdu noteikšana maizes izstrādājumos', 7.
  • Konspekts 'Hlorīdu noteikšana maizes izstrādājumos', 8.
Darba fragmentsAizvērt

Rezultātu izvērtējums
Ar titrimetriju analizējot rudzu maizes paraugu noteikts, ka tas satur 0,960±0,012 % NaCl uz 100 g produkta. Savukārt, uz konkrētās maizes etiķetes norādīts, ka tā satur 1,1g sāls uz 100 g produkta. Ļoti iespējams, ka darba gaitā radušās kādas neprecizitātes, jo titrējot tukšo paraugu tika
iztērēts samērā daudz titranta, kas ir netipiski, ņemot vērā, ka šķīdumā hlorīdjoniem nebija jābūt vai to koncentrācijai bija jābūt ārkārtīgi zemai. Tieši šis darba posms potencāli uzskatāms par visticamāko neprecizitāšu avotu un tādēļ novērojama šāda analīzes rezultātu nesakritība ar etiķetes informāciju. Lai panāktu precīzākus rezultātus, šajā gadījumā būtu bijis ieteicams veidot vairākus tukšos paraugus.
Latvijā šobrīd nav noteiktu normu sāls daudzumam maizē, taču vairākas Eiropas savienības dalībvalstīs, reaģējot uz Eiropas Savienības Sāls patēriņa samazināšanas ierosmju sistēmu, tādu noteikušas un tas svārstās no 1% līdz 2,5% sāls uz 100 g maizes, atkarībā no tās veida. Iepazīstoties
ar Latvijas veikalos tirdzniecībā esošo tumšo rudzu maižu sāls saturu (skat. 3.tabulu) var secināt, ka konkrētās rudzu maizes sāls saturs ir mērens.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants