Vērtējums:
Publicēts: 23.07.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Paraugs 'Tūrisma maršruts "Gardēžu brauciens"', 1.
  • Paraugs 'Tūrisma maršruts "Gardēžu brauciens"', 2.
  • Paraugs 'Tūrisma maršruts "Gardēžu brauciens"', 3.
  • Paraugs 'Tūrisma maršruts "Gardēžu brauciens"', 4.
  • Paraugs 'Tūrisma maršruts "Gardēžu brauciens"', 5.
  • Paraugs 'Tūrisma maršruts "Gardēžu brauciens"', 6.
Darba fragmentsAizvērt

Ekskursijas ceļš turpinās uz SIA „Siera ražotni”, kas atrodas Raunā.
SIA "Siera ražotne" ir Marijas un Ilmāra Ceriņu ģimenes uzņēmums, kas tika dibināts 2006. gadā Raunā.
Šobrīd "Siera ražotne" ir vienīgais piena pārstrādes uzņēmums Latvijā, kas pircējiem piedāvā Zaļo sieru, kura viena no galvenajām sastāvdaļām ir sierāboliņš, kas tiek audzēts pašu dārzā. Ražotnē top arī Zelta sviests (Ghi sviests), Siers 'Ķiplociņš', Siers ar garšaugiem, knapsieriņš un 11 veidu Mājas makaroni.
Tā kā ekskursanti tiksies ar pašiem ražotājiem, tad viņi varēs iegādāties "Siera ražotnes" produktus.
Viens no populārākajiem siera ražotnes sieriem ir „Zaļais siers”. Viena no trim Zaļā siera sastāvdaļām ir govs vājpiens, no kura iegūst koncentrētu olbaltumvielu masu, kas vēlāk tiek nogatavināta.
Sierāboliņš ir viengadīga kultūra - pieclapu āboliņš ar ziliem ziediem. Kamēr jaunie dzinumi ir mīksti, tos novāc un kaltē ar malku kurināmā žāvētavā. Pēc izkaltēšanas sierāboliņu samaļ, izsijā un pievieno olbaltumvielu masai, ko plānā kārtā saber īpaši izgatavotās koka kastēs un žāvē.
Pēc sierāboliņa pievienošanas un otrreizējas nogatavināšanas produkts iegūst raksturīgo Zaļā siera garšu, krāsu un smaržu.

Autora komentārsAtvērt
Atlants