Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.04.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 15 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Rapsis', 1.
  • Referāts 'Rapsis', 2.
  • Referāts 'Rapsis', 3.
  • Referāts 'Rapsis', 4.
  • Referāts 'Rapsis', 5.
  • Referāts 'Rapsis', 6.
  • Referāts 'Rapsis', 7.
  • Referāts 'Rapsis', 8.
  • Referāts 'Rapsis', 9.
  • Referāts 'Rapsis', 10.
  • Referāts 'Rapsis', 11.
  • Referāts 'Rapsis', 12.
  • Referāts 'Rapsis', 13.
  • Referāts 'Rapsis', 14.
  • Referāts 'Rapsis', 15.
  • Referāts 'Rapsis', 16.
  • Referāts 'Rapsis', 17.
  • Referāts 'Rapsis', 18.
  • Referāts 'Rapsis', 19.
  • Referāts 'Rapsis', 20.
  • Referāts 'Rapsis', 21.
  • Referāts 'Rapsis', 22.
  • Referāts 'Rapsis', 23.
  • Referāts 'Rapsis', 24.
Darba fragmentsAizvērt

Autors šo tēmu izvēlējās tāpēc, ka autoram šī tēma likās interesanta un nedzirdēta. Ar vārdu „Rapsis” autors dzīvē sastopas maz un aptaujātajos cilvēkos informācija arī ir nepietiekoša. Autors vēlējās izzināt sīkāk par augu un tā izmantošanas iespējām.
Eļļas augu grupā ietilpst galvenokārt viengadīgi augi, kuriem sēklās uzkrājas daudz eļļas. No kultivētajiem eļļas augiem pie kāpostaugu dzimtas pieder sinepes, rapši, ripši, idras, krambe un citi.
Eļļas augu sēklās ir 15 – 60 % tauku (eļļas), 20 – 25 % olbaltumvielu, 2 – 3 % ogļhidrātu, 2 – 4 % kokšķiedras un 2 – 3 % minerālvielu. Eļļu iegūst, spiežot sasmalcinātu sēklu masu vai eļļu ekstrahējot (izvelkot) ar ķīmiskajiem šķīdinātājiem.
Visas augu eļļas izmantošanas ziņā iedala 3 grupās:
1) žūstošās eļļas (joda skaitlis virs 130) – galvenokārt linu, kaņepju, berilas un lalemencijas eļļas, ko izmanto tehniskām vajadzībām; …

Autora komentārsAtvērt
Atlants