Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.01.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Vitamīnu īpašības', 1.
  • Konspekts 'Vitamīnu īpašības', 2.
Darba fragmentsAizvērt

A vitamīna trūkums uzturā rada augšanas un redzes traucējumus, gremošanas traucējumus, ādas iekaisumus, pazemina organisma spēja pretoties infekcijas slimībām. Galvenie avoti ir piena tauki ( pilnpiens, krējums, sviests, trekns siers).
D vitamīni ir vairāki. D vitamīns veicina augšanu, regulē kalcija un fosforu maiņu, sekmē kaulu un zobu normālu attīstību. D vitamīns ir nepieciešams arī citām vielmaiņas norisēm. Avoti ir olu dzeltenums un piena tauki.
E vitamīnam ir liela nozīme muskuļu un saistaudu normālā attīstībā un funkcijā. Trūkstot E vitamīnam, iet bojā muskuļaudi, rodas izmaiņas asinsvadu sienās, pieaug to caurlaidība. Deģeneratīvās izmaiņas rodas arī iekšējās sekrēcijas dziedzeros, aknās, galvas un muguras smadzenēs. Vērtīgākais E vitamīna avots ir kviešu dīgļu eļļa. Daudz E vitamīna ir arī citās eļļās ( sojas, kaņepju, kukurūzas, kokvilnas, palmu.)
K vitamīns piedalās asinsrecē. Tāpat kā E vitamīns, tas dabā ir ļoti izplatīts kā augu, tā dzīvnieku produktos.
B grupas vitamīni piedalās vielmaiņā kā fermentu sistēmu sastāvdaļas, bez tam tie veic arī citus uzdevumus, piemēram, regulē centrālās nervu sistēmas darbību, gremošanas orgānu darbību, veicina asinsrades procesus. B grupas vitamīnus sintezē ne tikai augi, bet arī mikrobi, piemēram, zarnu baktērijas.

Autora komentārsAtvērt
Atlants