-
Veģetārisms un veselība
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
Ievads | 3 | |
1. | Veģetārisms, un tā paveidi | 4 |
1.1. | Veģetārisma definējums, veģetārisma vēsture | 4 |
1.2. | Veģetārisma paveidi | 5 |
1.2.1. | Ovolaktoveģetārisms | 5 |
1.2.2. | Laktoveģetārisms | 5 |
1.2.3. | Ovoveģetārisms | 5 |
1.2.4. | Vegānisms | 5 |
1.2.5. | Frutārisms | 6 |
1.2.6. | Semiveģetārieši | 6 |
2. | Veģetārisms un veselība | 6 |
2.2. | Nozīmīgāko vitamīnu iedarbība, uzņemšanas avoti | 8 |
2.3. | Nozīmīgāko minerālvielu galvenā iedarbība un uzņemšanas avoti | 10 |
2.4. | Veselīga veģetāra uztura ieteikumi | 11 |
2.5. | Produktu pH vērtības izveidošanās cilvēka organismā | 13 |
3. | Argumenti par un pret veģetārismu | 15 |
4. | Intervija | 16 |
5. | Izmantotā literatūra | 17 |
2.5. Produktu pH vērtības izveidošanās cilvēka organismā
Blakus katram produktam (sk. 3. tabulu) ir norādīts, kāda vide – ļoti sārmaina, sārmaina, nedaudz sārmaina, neitrāla, nedaudz skāba, skāba vai ļoti skāba – veidojas cilvēka organismā pēc šī produkta sagremošanas. Par dažiem produktiem pieejama pretrunīga informācija – tie iekļauti neitrālu vidi veidojošo produktu kategorijā. Sarakstā nav iekļauti alkoholiskie un saldinātie dzērieni, gaļas produkti, dažādas uzkodas, saldumi un pusfabrikāti – šie produkti pārsvarā veido ļoti skābu vidi, un cilvēkiem, kas rūpējas par savu veselību, no tiem jācenšas izvairīties. Skābu vidi veido galvenokārt visi termiski apstrādātie, saldinātie, dzīvnieku izcelsmes un graudaugu produkti, kā arī kaltēti zirņi un pupas. Sārmainu vidi veido gandrīz visi svaigie zaļumi, dārzeņi, augļi un ogas, kā arī diedzēti graudi, sēklas, zirņi un pupas. Piebilde: produkta faktiskā sārmainība vai skābums (pH līmenis) nenosaka, kādu vidi tas veido cilvēka organismā. Piemēram, citrons ir ļoti skābs, bet galaprodukti, kas rodas pēc citrona sagremošanas, ir sārmaini. Organisms vienmēr cenšas saglabāt stabilu pH līmeni. Ja uzturā ir pārāk daudz skābu vidi veidojošo produktu (kā tas mūsdienās ir ar vairumu cilvēku), tad organismam ir vairāk jāstrādā, lai neitralizētu skābi un izvadītu to no organisma. Skābe tiek neitralizēta, izmantojot organisma minerālvielu rezerves. Šī papildu spriedze un minerālvielu trūkums var izraisīt dažādas veselības problēmas. Tādēļ ir svarīgi, lai skābu vidi veidojošie produkti kopējā produktu patēriņā nepārsniegtu 40 procentu īpatsvaru. Lai palīdzētu organismam atveseļoties, uztura sadalījumam vajadzētu būt šādam: 80 procenti sārmainu vidi veidojošo produktu un 20 procenti skābu vidi veidojošo produktu.
…
Veģetārs uzturs – tie nav tikai ēšanas paradumi, tas lielākoties ir dzīvesveids, kas ietver sarežģītu dzīves filozofiju, kāpēc tieši cilvēks ir atteicies lietot uzturā dzīvnieku valsts produktus. Darba autore vienmēr ir vēlējusies noskaidrot veģetāra uztura piekritēju ieguvumus un zaudējumus. Darbā ietverts gan teorijas apskats, kur iztirzāti veģetārisma paveidi, to ietekme uz veselību, gan arī neliela intervija ar darba autorei pazīstamu veģetārieti.
Atsevišķas atsaucers nekvalitatīvas.