Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 18.05.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Prezentācija 'Organiskās vielas', 1.
  • Prezentācija 'Organiskās vielas', 2.
  • Prezentācija 'Organiskās vielas', 3.
  • Prezentācija 'Organiskās vielas', 4.
  • Prezentācija 'Organiskās vielas', 5.
  • Prezentācija 'Organiskās vielas', 6.
  • Prezentācija 'Organiskās vielas', 7.
  • Prezentācija 'Organiskās vielas', 8.
  • Prezentācija 'Organiskās vielas', 9.
  • Prezentācija 'Organiskās vielas', 10.
  • Prezentācija 'Organiskās vielas', 11.
  • Prezentācija 'Organiskās vielas', 12.
Darba fragmentsAizvērt

Organisko vielu pirmssākumi ir dzīvie organismi- augi un dzīvnieki. Piemēram koku, krūmu un lakstaugu stumbros ir daudz celulozes. Vīnogās ir glikoze jeb vīnogu cukurs. Kartupeļu bumbuļos ir ciete. Dzīvniekiem zem ādas ir tauku slānis, bet muskuļi, mati, nagi, smadzenes sastāv no olbaltumvielām. Celuloze, glikoze, ciete, tauki un olbaltumvielas ir organiskās vielas. Mūsdienās organiskās vielas sintezē arī mākslīgi. Piemēram plastmasas ir mākslīgi sintizētas organiskās vielas.
Ogļūdeņraži ir organiski savienojumi, kas satur oglekli un ūdeņradi. Ogļūdeņraži ir nepolāras, ūdenī nešķīstošas vielas. Ogļūdeņražus var iedalīt :
piesātinātajos
nepiesātinātajos
aromātiskajos.
Nepiesātinātie ogļūdeņraži var saturēt vienu vai vairākas nepiesātinātas saites. Nepiesātinātie ogļūdeņraži ir ievērojami reaģēt spējīgāki nekā piesātinātie ogļūdeņraži. Nepiesātinātos ogļūdeņražus iedala pēc nepiesātināto saišu skaita un veida:
alkēni
alkīni
alkadiēni
Pārējos parasti sevišķi neizdala.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants