Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.03.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Saindēšanās ar uzturu un zarnu infekciju slimības', 1.
  • Konspekts 'Saindēšanās ar uzturu un zarnu infekciju slimības', 2.
  • Konspekts 'Saindēšanās ar uzturu un zarnu infekciju slimības', 3.
  • Konspekts 'Saindēšanās ar uzturu un zarnu infekciju slimības', 4.
Darba fragmentsAizvērt

Zarnu infekcijas slimības
Toksikoinfekcijas
Salmonellozes (salmonellas)
Tās neietekmē ēdiena garšu un izskatu. 5.minūtes karsētas 750C tās iet bojā pēc 5 minūtēm, sālītā un žāvētā gaļā tās saglabājas vairākus mēnešus, ūdenī līdz 72 dienām. Salmonellas izraisa akūtu zarnu infekcijas slimību, ko sauc par salmonelozi. Izraisītāji Latvijā – vistas gaļa un olas.
Salmonellu pārnēsātājs var būt cilvēks, kurš ārstējies īslaicīgi un haotiski, kļuvis par baciļu nēsātāju, un pēc tam saistīts ar pārtikas ražošanu vai realizāciju. Cēloņi: labvēlīgos temperatūras apstākļos salmonellas intensīvi vairojas arī daudzos pārtikas produktos, galvenokārt putnu gaļa, maltā gaļa, olas, lauku piens. Visbīstamākā ir maltā gaļa, jo malšanas procesā salmonellas var izplatīties visā gaļas masā un tur intensīvi vairoties. Salmonelozes profilaksē jāievēro pareizs, sanitārs režīms, ražošanas, tirdzniecības un ēdināšanas uzņēmumos un jāievēro personīgā higiēna.
Izraisa zarnu infekcijas slimības. Vairāk kā 1500 veidi. Ar olām saslimšana ir smaga, jo ir bijusi liela deva. Inficēties var ēdot jēlus nepietiekami apstrādātus produktus.
Salmonellu rezervuārs – dzīvnieks, īpaši mājlopi.
Streptokoku un stafilokoku uzraisītās slimības
Streptokoki – strutojošu iekaisumu izraisīta saslimšana.

Atlants