Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.04.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Nitrāti augļos un dārzeņos', 1.
  • Konspekts 'Nitrāti augļos un dārzeņos', 2.
Darba fragmentsAizvērt

1. Secinājumi par kopējo nitrātu saturu Ināras ēdienkartē.
Pieļaujamā dienas deva nitrātiem ir 3,7 mg/kg ķm/d, bet pieļaujamais nitrītu līmenis 0,07 mg/kg ķm/d. Pieļaujamais nitrātu daudzums Ināras ēdienkartē ir 3,7mg/kg ķm/d*66kg=244,2 mg/d. Var secināt, ka šīs dienas ēdienkartē pieļaujamais nitrātu daudzums ir pārsniegts (norma 244,2 mg/d, uzņemtais daudzums 277,4 mg). Taču nav jāaizmirst, ka nitrātu deva tika pārsniegta tikai šajā vienas dienas ēdienkartē. Katru dienu var tikt iegūti dažādi rezultāti, kuri var pārsniegt normu vai nesasniegt to, tādēļ nozīme ir tieši sistemātiskai pārāk lielai nitrātu uzņemšanai. Kā arī nitrāti tiek izvadīti no organisma dabīgā ceļā.
Pārāk augsta nitrātu uzņemšana var izraisīt sirds un asinsvadu slimības, taču pārāk lielu nitrītu daudzumu saista ar paaugstinātu vēža attīstības risku. Nitrītu un nitrātu nātrija un kālija sāļi (E 249 – 252) Eiropas Savienībā (ES) ir autorizēti kā pārtikas piedeva. Tos izmanto gaļas, zivju un siera produktos, lai kavētu mikroorganismu augšanu, jo īpaši, lai aizsargātu pret botulismu, kā arī, lai saglabātu gaļas sarkano krāsu un uzlabotu tās garšu. …

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Atlants