Vērtējums:
Publicēts: 05.10.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Galda kultūra', 1.
  • Referāts 'Galda kultūra', 2.
  • Referāts 'Galda kultūra', 3.
  • Referāts 'Galda kultūra', 4.
  • Referāts 'Galda kultūra', 5.
  • Referāts 'Galda kultūra', 6.
Darba fragmentsAizvērt

Katram priekšmetam, kurš ir novietots uz galda, ir sava nozīme un savas pielietošanas manieres. Kad apsēžas pie galda, pirmais, kas ir jāizdara – jāatritina salvete un jāuzklāj sev uz ceļiem. Pēc ēšanas salvete ir jānoliek pa kreisi no šķīvja.
Ir noteikta secība, kādā tiek pasniegti ēdieni (aukstās uzkodas, zupa, siltais ēdiens, saldais ēdiens, karstie dzērieni). Galda piederumi tiek novietoti uz galda atbilstoši ēdienu secībai. Tie piederumi, kuri ir novietoti tālāk no šķīvja – lieto pirmos. Ēdot dakšiņa jātur kreisajā roka, nazis - labajā. Maltas gaļas ēdienus, dārzājus un zivis ar nazi negriež, bet sasmalcina ar dakšiņu. Uz dakšiņas kumosu palīdz uzbīdīt ar nazi. Sīkākos gabaliņos gaļas gabalu nekad nesagriež, bet gan atgriež vēlamo gabaliņu, apēd, un griež nākamo. Nazīti un dakšiņu nedrīkst nolikt uz galdauta, ja vēlas padzerties vai paņemt maizīti . Aukstos zivju ēdienus jāēd ar auksto uzkodu nazi un dakšiņu.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants