-
Nacionālās virtuves
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
1. | Spāņu nacionālā virtuve | 3 |
1.1. | Ziemeļspānijas reģionālā virtuve | 3 |
1.2. | Austrumspānijas reģionālā virtuve | 4 |
1.3. | Centrālās Spānijas reģionālā virtuve | 4 |
1.4. | Dienvidspānijas reģionālā virtuve | 4 |
2. | Itāļu nacionālā virtuve | 6 |
3. | Kubiešu nacionālā virtuve | 7 |
Izmantotā literatūra | 8 |
3. Kubiešu nacionālā virtuve.
Kubas nacionālā virtuvē ir jūtama spāņu, Āfrikas, un Āzijas ietekme. Ēdienos dominē pārsvarā rīsi, pupiņas, juka, kukurūza, banāni un cūkgaļa, tāpat liela tropisko augļu dažādība. Tipisks Kubas ēdiens ir ajiaco - gaļas zupa. Liels pieprasījums ir cūkgaļai un teļa gaļai. Zivju ēdienus pārsvarā patērē pilsētās. Vispieprasītākā ir pargo zivs, tāpat arī garneles, vēži un citas jūras veltes. Kubiešu virtuves pamatprodukti ir rīsi ar melnajām pupiņām, cūkgaļa un vistas gaļa. Cepti banāni (platānas), fufu - banāni, kas sajaukti ar citām sastāvdaļām, čatinos - vieglas uzkodas pie aperitīva, kas tiek gatavotas, izmantojot platānas. Ēdienu gatavošanā daudz tiek izmantoti sarkanie un melnie pipari, sarkanie un zaļie pākšu pipari, kerri pulveris, lauru lapas, kanēlis, asās mērces, ķiploki, tomātu pasta, citronu sula, rozmarīna lapas, konjaks, gaišais dabiskais vīns, etiķis, majonēze, olīvas.Sāls tiek lietota ļoti maz.os daudzumos.Gaļas ēdieni tiek gatavoti sautēti, ar asām mērcēm.Daudzus ēdienus gatavo no rīsiem vai izmanto tos kā piedevas.Kubiešu virtuvē ļoti iecienīti ir saldie ēdieni un augļi, it īpaši augļu salāti.Kubieši ir iecienījuši kviešu maizi.
…
Spānija ir kontrastu zeme. Tās nacionālā virtuve veidojusies dažādu valsts reģionu tradicionālo virtuvju īpatnību ietekmē. Spāņu virtuve ir pazīstama ar stingri sabalansētām attiecībām starp ēdienu un vīniem. Ir grūti runāt par Spānijas nacionālas virtuves pastāvēšanu, kā par vienu veselu. Drīzāk, nacionālā virtuve sastāv no daudzveidīgām reģionālām virtuvēm. Katru no tām ir ietekmējuši klimatiskie apstākļi, vēsture un pašu dzīves veids.Tomēr,neatkarīgi no tā, var izdalīt spānijas virtuves raksturīgās pazīmes. Pirmām kārtām, spāņu virtuve ir diezgan vienkārša. Tās pamatā ir tādi produkti kā sīpoli, ķiploki un saldā paprika. Spāņu virtuvē tiek plaši izmantoti zaļumi, salvija un olīveļļa.Šai virtuvei ir raksturīga ēdienu pagatavošanas vienkāršība un ātrums.Tādi kulinārijas paņēmieni, kā sautēšana vīnā, sacepums ar kazas sieru un cepšana uz grila – raksturīgi daudziem Pireneju pussalas ēdieniem.