Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Trauku higiēniskais raksturojums', 1.
  • Referāts 'Trauku higiēniskais raksturojums', 2.
  • Referāts 'Trauku higiēniskais raksturojums', 3.
  • Referāts 'Trauku higiēniskais raksturojums', 4.
Darba fragmentsAizvērt

Virtuves trauki ir no dažāda materiāla, kā no čuguna, dzelzs, skārda , alumīnija, niķeļa, vara, misiņa, emaljas, māla, stikla, porcelāna. Tā kā inventāra materiāls tieši ietekmē gatavojamo ēdienu, tad tam ir jābūt ķīmiski stabilam, izturīgam,
ūdeni necaurlaidīgam un tas nevar pakļauties korozijai. Tos iegādājoties, jāgriež liela vērība, lai materiāls būtu viegli tīrāms, mazgājams, dezinficējams. Šis materiāls nedrīkst kaitīgi iedarboties uz pārtikas produktiem vai mainīt to organoleptiskās īpašības.

Čuguna un dzelzs trauki ir gan vienkārši, bet izturīgi un nesatur nekādas veselībai kaitīgas vielas. Tie noderīgi tauku kausēšanai, gaļas sutināšanai un arī zupas vārīšanai. Ja tiem iekšpuse nav emaljēta, tad zupas gan dažreiz pieņem tumšu krāsu, tomēr nesatur neko kaitīgu.
Arī kafija un tēja, ja to tos vāra dzelzs traukos, pieņem nelabu piegaršu. Tāpat nevar šajos traukos vārīt augļus, kuri tad zaudē savu krāsu.
Tīrot, tos noberž ar baltām, smalkām smiltīm, vai arī smalku saberztu ķieģeli un tad nomazgā siltā ūdenī. Čuguna trauki pēc mazgāšanas katrreiz rūpīgi jānoslauka, citādi tie sarūsē. Pirms lietošanas tos periodiski krietni jāierīvē ar cepamo eļļu un papīra dvieli.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants