Vērtējums:
Publicēts: 26.03.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Globālais eksperiments "Planētas pH līmenis"', 1.
  • Konspekts 'Globālais eksperiments "Planētas pH līmenis"', 2.
  • Konspekts 'Globālais eksperiments "Planētas pH līmenis"', 3.
  • Konspekts 'Globālais eksperiments "Planētas pH līmenis"', 4.
  • Konspekts 'Globālais eksperiments "Planētas pH līmenis"', 5.
  • Konspekts 'Globālais eksperiments "Planētas pH līmenis"', 6.
  • Konspekts 'Globālais eksperiments "Planētas pH līmenis"', 7.
  • Konspekts 'Globālais eksperiments "Planētas pH līmenis"', 8.
  • Konspekts 'Globālais eksperiments "Planētas pH līmenis"', 9.
Darba fragmentsAizvērt

Tīrs ūdens ir dzidrs šķidrums bez smakas un garšas. Plānā slānī tas ir bezkrāsains, bet biezā slānī – zilgani zaļš, ūdens sasalšanas temperatūra, pastāvot normālam atmosfēras spiedienam, pieņemta par nulle grādiem Celsija, bet viršanas temperatūra – par 100 grādiem Celsija. Kad ūdens pārvēršas ledū, no 92 tilpumiem ūdens rodas 100 tilpumi ledus – un otrādi. Ledus blīvums ir 0,92. Vislielākais blīvums ūdenim ir +4 grādu Celsija temperatūrā. Tad 1ml ūdens masa ir 1grams.
Ūdens sasalstot izplešas. Ja tas sasalst noslēgtā traukā, trauks var pat saplīst. Dabā, ūdenim sasalstot akmeņu un klinšu spraugās, norisinās šo iežu pakāpeniskas sairšanas process (iežu sadēdēšana). Ūdenim ir ļoti liela siltumietilpība. Ūdens lēni sasilst, bet lēni arī atdziest. Šai ūdens īpašībai ir liela nozīme temperatūras regulēšanā uz mūs planētas.

Autora komentārsAtvērt
Atlants