Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.05.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Ir
  • Referāts 'Dzeramais ūdens un tā aizsardzība Latvijā', 1.
  • Referāts 'Dzeramais ūdens un tā aizsardzība Latvijā', 2.
  • Referāts 'Dzeramais ūdens un tā aizsardzība Latvijā', 3.
  • Referāts 'Dzeramais ūdens un tā aizsardzība Latvijā', 4.
  • Referāts 'Dzeramais ūdens un tā aizsardzība Latvijā', 5.
  • Referāts 'Dzeramais ūdens un tā aizsardzība Latvijā', 6.
  • Referāts 'Dzeramais ūdens un tā aizsardzība Latvijā', 7.
  • Referāts 'Dzeramais ūdens un tā aizsardzība Latvijā', 8.
  • Referāts 'Dzeramais ūdens un tā aizsardzība Latvijā', 9.
  • Referāts 'Dzeramais ūdens un tā aizsardzība Latvijā', 10.
  • Referāts 'Dzeramais ūdens un tā aizsardzība Latvijā', 11.
  • Referāts 'Dzeramais ūdens un tā aizsardzība Latvijā', 12.
  • Referāts 'Dzeramais ūdens un tā aizsardzība Latvijā', 13.
  • Referāts 'Dzeramais ūdens un tā aizsardzība Latvijā', 14.
  • Referāts 'Dzeramais ūdens un tā aizsardzība Latvijā', 15.
  • Referāts 'Dzeramais ūdens un tā aizsardzība Latvijā', 16.
  • Referāts 'Dzeramais ūdens un tā aizsardzība Latvijā', 17.
  • Referāts 'Dzeramais ūdens un tā aizsardzība Latvijā', 18.
  • Referāts 'Dzeramais ūdens un tā aizsardzība Latvijā', 19.
  • Referāts 'Dzeramais ūdens un tā aizsardzība Latvijā', 20.
  • Referāts 'Dzeramais ūdens un tā aizsardzība Latvijā', 21.
  • Referāts 'Dzeramais ūdens un tā aizsardzība Latvijā', 22.
  • Referāts 'Dzeramais ūdens un tā aizsardzība Latvijā', 23.
  • Referāts 'Dzeramais ūdens un tā aizsardzība Latvijā', 24.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads   
1.  Ūdens resursi   
1.1.  Ūdens apgāde   
1.2.  Ūdens Epidemioloģiskā nozīme   
1.3.  Ūdeņu piesārņojums   
2.  Dzeramā ūdens raksturojums un izmantošana   
2.1.  Dzeramā ūdens mikrobioloģiskie rādītāji   
2.2.  Dzeramā ūdens avotu higiēniskā novērtēšana   
3.  Dzerama ūdens kvalitāte   
3.1.  Dzeramā ūdens kvalitātes novērtēšana   
3.1.1.  Mikrobioloģiska ūdens izmeklēšana   
3.1.2.  Paraugu noņemšana   
3.2.  Dzeramā ūdens kvalitāte Latvijā   
4.  Ūdens aizsardzība   
4.1.  Dzeramā ūdens aizsardzība Latvijā   
4.2.  Dzeramā ūdens kontrole   
4.3.  Dzeramā ūdens īpašās normas   
  Secinājumi   
  Literatūras saraksts   
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI
1. Ūdens resursi ietver visus Zemes ūdeņus – upju, ezeru, jūru, pazemes, augsnes, mākslīgo ūdenstilpju, kalnu un polāro ledāju ūdeņus;
2. Ūdens kvalitātes pasliktināšanas notiek, galvenokārt, ūdens piesārņošanas dēļ ar patogēniem mikroorganismiem, sadzīves lietošanas un tehnoģēnās izcelsmes dažādām ķīmiskām vielām, kā arī caur nehermētiskiem sadales tīkliem;
3. Par dzeramā ūdens nodrošināšanu atbilstoši MK noteikumu prasībām atbildīgas ir pašvaldības, uzņēmumu, saimniecību īpašnieki;
4. Latvijā pieejamā informācija par dzeramā ūdens kvalitāti liecina, ka tas neatbilst visām normatīvajos aktos noteiktajām prasībām;
5. Galvenā pazīme, kas liecina par infekcijas slimības uzliesmojumu saistību ar ūdeni, ir tā, ka gandrīz vienlaicīgi saslimst liels cilvēku skaits, kuri lietojuši ūdeni no viena un tā paša ūdens avota;
6. Ūdens tiek piesārņots, kad vielas vai fizikāli apstākļi tādā pakāpē ietekmē ūdeņu sastāvu, ka tiek ietekmēta to ekosistēmu funkcionēšana, vai arī tiek ierobežotas ūdens izmantošanas iespējas konkrētiem mērķiem;
7. Atkarībā no piesārņojuma vieda izšķir ķīmisko, fizikālo un bioloģisko piesārņojumu;
8. Droša dzeramā ūdens apgāde iespējama, lietojot augstas kvalitātes pazemes ūdeņus un nodrošinot ūdensapgādes sistēmu optimālu ekspluatācijas režīmu;
9. Pazemes ūdeņu kvalitāte kopumā ir daudz augstāka nekā tā ir virszemes ūdeņiem upēs un ezeros, kuri nereti tiek piesārņoti cilvēka saimnieciskās darbības rezultātā;
10. Dzeramā ūdens kvalitātes novērtēšanai jābūt nodrošinātai ar datu ticamību un reprezentabilitāti;
11. Valsts sanitārā inspekcija kontrolē dzeramā ūdens kvalitāti, ko iedzīvotājiem piegādā pa ūdensapgādes sistēmām, bet Pārtikas un veterinārais dienests - dzeramo ūdeni, ko izmanto pārtikas uzņēmumos;
12. Dzeramā ūdens monitorings ir regulāras dzeramā ūdens kvalitātes laboratoriskās pārbaudes ar mērķi iegūt informāciju par tā nekaitīgumu un kvalitāti.

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Atlants