Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.05.2024.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
  • Konspekts 'Askorbīnskābes noteikšana citrusaugļos', 1.
  • Konspekts 'Askorbīnskābes noteikšana citrusaugļos', 2.
  • Konspekts 'Askorbīnskābes noteikšana citrusaugļos', 3.
  • Konspekts 'Askorbīnskābes noteikšana citrusaugļos', 4.
Darba fragmentsAizvērt

1. Situācijas apraksts
Citrusaugļiem ir liela loma cilvēku uzturā kā bagātīgam askorbīnskābes avotam. Askorbīnskābe C6H8O6 jeb C vitamīns spēj stiprināt cilvēka imunitāti un sekmēt ātrāku atveseļošanos pēc infekciju saslimšanām. Pieaugušam veselam cilvēkam diennaktī ir jāuzņem apmēram 100 mg C vitamīna. Ja jūtams nogurums, spēku izsīkums, saaukstēšanās pazīmes, tad C vitamīna diennakts devu var palielināt līdz 500 mg.
Askorbīnskābi kvantitatīvi nosaka, izmantojot jodometrisko titrēšanu. Šīs metodes pamatā ir tas, ka askorbīnskābe ir spēcīgs reducētājs – tā reducē joda šķīdumu (oksidētājs), oksidējoties par dehidroaskorbīnskābi …

Autora komentārsAtvērt
Atlants