Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.10.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Dzelzs koks', 1.
  • Referāts 'Dzelzs koks', 2.
  • Referāts 'Dzelzs koks', 3.
  • Referāts 'Dzelzs koks', 4.
  • Referāts 'Dzelzs koks', 5.
  • Referāts 'Dzelzs koks', 6.
  • Referāts 'Dzelzs koks', 7.
  • Referāts 'Dzelzs koks', 8.
  • Referāts 'Dzelzs koks', 9.
  • Referāts 'Dzelzs koks', 10.
  • Referāts 'Dzelzs koks', 11.
  • Referāts 'Dzelzs koks', 12.
  • Referāts 'Dzelzs koks', 13.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Koka sastāvdaļas un dzelzs koka makroskopiskais apraksta    4
1.1.  Makroskopiskais apraksts    5
2.  Mikroskopiskais apraksts un griezumi    7
2.2.  Mikroskopiskais apraksts    7
3.  Izmantošanas, pielietošanas veidi    9
  Izmantotā literatūra    10
  Pielikums    11
Darba fragmentsAizvērt

3. Izmantošanas, pielietošanas veidi
Dzelzs kok pēdējo 2 gadu laikā ir kļuvis plaši izmantots kā būvniecības materiāls, pārsvarā to izmanto kā grīdas seguma materiālu. Tas savu popularitāti ieguvis tieši augstās nodilum izturības un blīvuma dēļ. Gadskārtu zīmējums ir ļoti smaks un izplūdis. Nokrāsa: brūna olīvbrūna, sarkanīgi melna līdz pat brūni melnai. Tas ir piemērots Eiropas klimatiskajiem apstākļiem, jo nav nepieciešam to speciāli apstrādāt vai piesūcināt ar ķīmiskiem līdzekļiem, lai tas nezaudētu savas mehāniskā un fizikālās īpašības. Dzelzs koku neizmanto tikai celtniecībā bet arī skaistumkopšanā.
No dzelzs koka (Argana) gaļīgā augļi ir lielāki par olīvām. Auglī ir kauliņš ar cietu čaulu, kurā ir 2-3 kodoli. No šī kauliņa ar augstspiedes paņēmienu iegūs eļļu. No 100 kg kodolu iegūst 1-2 litrus eļļas. Skarbo apstākļu dēļ, kuros tie aug koki ražo tikai vienreiz divos gados. Arganas eļļa ir viena no dārgākajām, retākajām un vērtīgākajām eļļām pasaulē, cenas ziņā to var salīdzināt ar austerēm un melnajiem ikriem. Īpašības: visaugstākā vitamīnu E, F, A koncentrācija no visām augu eļļām, kuras stimulē šūnu atjaunošanos un aktivizē audu elpošanas procesus, veicinot skābekļa nonākšanu ādā.

Autora komentārsAtvērt
Atlants