Vērtējums:
Publicēts: 17.05.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Svētā Vakarēdiena piederumi', 1.
  • Konspekts 'Svētā Vakarēdiena piederumi', 2.
  • Konspekts 'Svētā Vakarēdiena piederumi', 3.
Darba fragmentsAizvērt

Pilns Dievgalda trauku komplekts ietver biķeri, patēnu, trauku dievmaizīšu jeb hostiju uzglabāšanai, vīna kannu, ūdens kannu, paplāti, uz kā tās novietot, šķīvīti lietotu purifikatoru novietošanai, bļodiņu roku mazgāšanai. Ja paredzēts konsekrētos elementus uzglabāt vēlākai lietošanai, vajadzīgi atsevišķi trauki, kas labi noslēdzami un nodrošina drošu un cienīgu sakramenta uzglabāšanu un transportēšanu.
Hostiju traukiem, sevišķi ciborijam (trauks konsekrētās maizes uzglabāšanai), jābūt labi noslēdzamiem, lai to saturam nevarētu piekļūt kukaiņi un grauzēji. Trauki nedrīkst maizi nosmērēt vai izmainīt tās garšu un smaržu. Vislabāk lietot sudraba traukus, kuri vismaz no iekšpuses ir zeltīti.
Biķerim vēlams būt vismaz no iekšpuses zeltītam. Alvas vai misiņa biķeris pirms dievkalpojuma savlaicīgi jāpārbauda – vai tas nav apsūbējis. Arī vīna kanna jāizvēlas no materiāla, kurš neiespaido vīna īpašības. Tas pats attiecas arī uz ūdens kannu. Vēlams, lai tās būtu noslēdzamas. Ja nav īpašu vīna un ūdens kannu, var lietot parastas stikla krūzes vai karafes.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants