Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
Ievads | 6 | |
1. | Trans-taukskābju raksturojums | 7 |
1.1. | Definīcija | 7 |
1.2. | Trans-taukskābju rašanās | 7 |
1.3. | Produkti, kuros visbiežāk sastopamas trans-taukskābes | 8 |
2. | Trans-taukskābju ietekme uz veselību | 9 |
3. | Likumdošana trans-taukskābju satura jomā | 10 |
3.1. | Likumdošana Eiropas Savienības valstīs | 10 |
3.2. | Likumdošana ārpus Eiropas Savienības | 10 |
3.3. | Likumdošana Latvijā | 10 |
4. | Materiāli un metodes | 12 |
4.1. | Trans-taukskābju noteikšana pārtikas produktos | 12 |
4.2. | Anketa „Sabiedrības viedoklis par trans-taukskābēm” | 15 |
5. | Rezultātu analīze | 18 |
5.1. | Trans-taukskābju noteikšana pārtikas produktos | 18 |
5.2. | Anketa | 19 |
5.3. | Intervija | 20 |
5.4. | Ieteikumi trans-taukskābju samazināšanai uzturā | 21 |
Secinājumi | 22 | |
Izmantotie informācijas avoti | 23 | |
Pielikumi | 24 |
Secinājumi
1. Trans–taukskābes ir nepiesātinātas taukskābes, kuras rodas augu eļļu rūpnieciskās hidrogenēšanas jeb cietināšanas, dezodorēšanas un rafinēšanas procesos.
2. Trans-taukskābes ir atrodamas dažādos konditorejas izstrādājumos, ātrās ēdināšanas restorānu pārtikā, čipsos un dažādos saldumus.
3. Pārsteidzošs ir fakts, ka trans-taukskābes var izraisīt ļoti nopietnas sirds un asinsvadu slimības, kā arī paaugstina holesterīna līmeni asinīs.
4. Sākot ar 2016. gada 1. janvāri, Latvijā ir stājies spēkā likums, kurš nosaka maksimāli pieļaujamo trans-taukskābju daudzumu pārtikas produktos.
5. Sākot ar 2017. gada 1. Janvāri, ir beidzies pārejas posms, un tirdznecībā vairs nedrīkst atrasties produkti, kuros šī norma ir pārsniegta.
6. Eksperimentā tika konstatēts, ka vislielāko trans-taukskābju daudzumu satur smilšu mīklas cepumi un ”Ādažu čipsi”.
7. Pēc aptaujas var secināt, ka sabiedrība ir maz informēta par trans-taukskābēm un to ietekmi uz veselību.
8. Efektīvi veidi, kā izvairīties no trans-taukskābēm, ir - rūpīgi lasīt produktu sastāvu, kā arī samazināt konditorejas izstrādājumu un ātrās ēdināšanas restorānu pārtikas lietošanu uzturā.
…
Zinātniski pētnieciskais darbs ķīmijā "Trans-taukskābju saturs dažādos pārtikas produktos." Darbā analizēts. Trans-taukskābju raksturojums, to ietekme uz veselību un saturs dažādos pārtikas produktos. Likumdošana trans-taukskābju satura jomā. Darba mērķis. Uzzināt, kas ir trans-taukskābes, un eksperimentāli noskaidrot to saturu dažādos pārtikas produktos. Darba uzdevumi. 1. Apkopot informāciju par trans-taukskābju ietekmi uz veselību. 2. Eksperimentāli noskaidrot trans-taukskābju saturu pārtikas produktos. 3. Izstrādāt ieteikumus trans-taukskābju samazināšanai uzturā.