-
Neveselīga uztura paradumi bērniem saistībā ar sociālajām determinantēm ģimenē
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
Ievads | 3 | |
1. | Neveselīgs uzturs un tā lietošanas izplatība bērniem | 5 |
1.1. | Neveselīga uztura jēdziens | 5 |
1.2. | Neveselīga uztura lietošanas izplatība bērniem | 6 |
2. | Sociālo faktoru ietekme uz bērnu ēšanas ieradumiem | 8 |
2.1. | Ģimenes ienākumu ietekme uz bērnu ēšanas ieradumiem | 8 |
2.2. | Izglītības ietekme uz bērnu ēšanas ieradumiem | 9 |
3. | Ģimenes modeļa ietekme uz bērnu ēšanas ieradumiem | 10 |
Secinājumi | 11 | |
Izmantotās literatūras saraksts | 12 |
Darba mērķis.
Izpētīt neveselīga uztura paradumus bērniem saistībā ar sociālajām determinantēm ģimenē.
Kursa darba uzdevumi.
1)Izpētīt neveselīga uztura lietošanas izplatību bērniem
2)Analizēt ģimenes ienākumu un izglītības ietekmi uz bērnu ēšanas ieradumiem
3)Analizēt ģimenes modeļa ietekmi uz bērnu ēšanas ieradumiem.
1. Neveselīgs uzturs un tā lietošanas izplatība bērniem
Cilvēki ASV arvien vairāk ieciena tā saucamo dzīvesveidu un maltīšu ieturēšanu „ārpus mājām” ,tādējādi gandrīz puse no pārtikas budžeta tiek tērēta restorānos un kafejnīcās. Rūpnieciski ražotie un apstrādātie pārtikas produkti satur daudz tauku, cukura un sāls, lai uzlabotu garšas īpašības un pārdošanas iespējas. Neskatoties uz augsto enerģētisko vērtību, tie var būt mazāk bagātīgi ar vitamīniem un pamata barības vielām salīdzinājumā ar vērtīgajām un veselīgajām paštaisītajām maltītēm, tāpēc šos neveselīgos produktus dēvē arī par „junk food.”[4] Arī fast-food ir kļuvis par neatņemamu sastāvdaļu bērnu uzturā ASV un aizvien vairāk pieaug tā patēriņš arī visā pasaulē. [5]…
Bērni ir īpaši neaizsargāti pret sliktu pārtikas izvēli un bērnu aptaukošanās pieaug satraucošā ātrumā. Lieliska izvēle ir mazkaloriju uzkodas ar augstu uzturvērtību, piemēram, dārzeņu, augļu un zema tauku satura piena produkti. Mazāk vēlama izvēle ir uzkodas ar zemu uzturvērtību un ar augstu enerģētisko vērtību, piemēram, konfektes, kartupeļu čipsi, cepumi, krekeri, popkorns, kūciņas, našķi, šokolādes, ko bieži sauc par „junk food”. Junk food satur pārmērīgu tauku, cukura vai nātrija daudzumu katrā kcal. Tāpēc svarīgi ir izpētīt iemeslus, kāpēc bērni aizvien vairāk patērē tieši šo un arī fast-food pārtiku.