Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.02.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
  • Konspekts 'Lopbarības augu un racionu ekonomiskais novērtējums', 1.
  • Konspekts 'Lopbarības augu un racionu ekonomiskais novērtējums', 2.
  • Konspekts 'Lopbarības augu un racionu ekonomiskais novērtējums', 3.
  • Konspekts 'Lopbarības augu un racionu ekonomiskais novērtējums', 4.
  • Konspekts 'Lopbarības augu un racionu ekonomiskais novērtējums', 5.
  • Konspekts 'Lopbarības augu un racionu ekonomiskais novērtējums', 6.
Darba fragmentsAizvērt

Lopbarības nozaru attīstības pamats ir lopbarības bāze un tās racionāla un efektīva izmantošana. Abi šie uzdevumi ir vienlīdz ekonomiski nozīmīgi, jo svarīgi ir ne tikai ražot vairāk un augstākas kvalitātes lopbarību, bet arī samazināt barības izlietojumu lopkopības produkcijas vienas vienības ražošanai, respektīvi, pārstrādāt augkopības produkciju lopkopības produktos ar vislielāko efektivitāti.
Pirmais uzdevums jāatrisina visiem lauksaimniecības speciālistiem, kuri atbildīgi par galvenā lauksaimnieciskās ražošanas līdzekļa – zemes racionālu izmantošanu, augsnes auglības celšanu, laukaugu audzēšanas tehnoloģiju, organizāciju, mehanizāciju utt.
Par otro uzdevumu atbildīgi lopkopības nozaru un citi speciālisti, kuri veic lopkopības selekcijas, organizācijas, tehnoloģijas, plānošanas darbu, izstrādā un īsteno paņēmienus un metodes šo nozaru efektivitātes paaugstināšanai. Paaugstinot ēdināšanas vispārējo līmeni, dzīvnieks arvien lielāku daļu barības izlieto produkcijas ražošanai. Ražotājbarības patēriņš uz vienu kilogramu piena vai dzīvmassas pieauguma, protams, lielā mērā atkarīgs no dzīvnieku sugas, šķirnes, tas atšķirīgs dažādām līnijām, ģimenēm. Tomēr visos gadījumos augstākā ēdināšanas līmenī samazinās uzturētājbarības, bet pieaug ražotājbarības īpatsvars barības devā un barības izlietojums uz produkcijas vienību samazinās.

Autora komentārsAtvērt
Atlants