Vērtējums:
Publicēts: 04.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
  • Prezentācija 'Augstākās karbonskābes', 1.
  • Prezentācija 'Augstākās karbonskābes', 2.
  • Prezentācija 'Augstākās karbonskābes', 3.
  • Prezentācija 'Augstākās karbonskābes', 4.
  • Prezentācija 'Augstākās karbonskābes', 5.
  • Prezentācija 'Augstākās karbonskābes', 6.
  • Prezentācija 'Augstākās karbonskābes', 7.
  • Prezentācija 'Augstākās karbonskābes', 8.
  • Prezentācija 'Augstākās karbonskābes', 9.
  • Prezentācija 'Augstākās karbonskābes', 10.
  • Prezentācija 'Augstākās karbonskābes', 11.
  • Prezentācija 'Augstākās karbonskābes', 12.
Darba fragmentsAizvērt


Palmitīnskābes sāļus un esterus sauc par palmitātiem. Tā pieder pie piesātinātajām karbonskābēm.
Atrašanās dabā
Glicerīgu veidā atrodama ļoti daudzos augu un dzīvnieku taukos, tai skaitā palmu eļļā, no kā arī cēlies palmitīnskābes nosaukums. Visbiežāk sastopamā taukskābe. Esteru veidā ietilpst vasku sastāvā.
Iegūst pārziepjot taukus.
Īpašības
Palmitīnskābe ir balta kristāliska viela.
Reducējot palmitīnskābi, iegūst cetilspirtu.
Izmantošana
Nātrija palmitātu lieto ziepju ražošanā.

Pieder pie piesātinātajām karbonskābēm. Margarīnskābe ir balta, vaskaina, kristāliska viela (adatveida kristāli). Margarīnskābes sāļus un esterus sauc par heptadekanoātiem.
Atrašanās dabā
Līdzīgi citām taukskābēm ar nepāra oglekļa atomu skaitu molekulā, dabā sastopama daudz retāk, nekā karbonskābes ar pāra oglekļa atomu skaitu molekulā. Ar mūsdienu hromatogrāfiskās analīzes metodēm margarīnskābe nelielos daudzumos (līdz 2%) atklāta daudzos dabas produktos - liellopu taukos, sinepju eļļā, sviestā un citur.
Īpašības
Margarīnskābe ir balta, vaskaina, kristāliska viela (adatveida kristāli).

Autora komentārsAtvērt
Atlants