Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 18.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Telpu uzkopšana un higiēna', 1.
  • Referāts 'Telpu uzkopšana un higiēna', 2.
  • Referāts 'Telpu uzkopšana un higiēna', 3.
  • Referāts 'Telpu uzkopšana un higiēna', 4.
  • Referāts 'Telpu uzkopšana un higiēna', 5.
  • Referāts 'Telpu uzkopšana un higiēna', 6.
Darba fragmentsAizvērt

Virtuves uzkopšana un higiēna
Viena no galvenajām higiēnas prasībām, kas jāievēro virtuvē, ir tīrība. Kārtībā atvieglo tīrības uzturēšanu.
Svaigam, tīram gaisam ir svarīga nozīme veselības uzturēšanā, jo dzīvības process ir cieši saistīts ar elpošanu. Cilvēks nogurst, ja elpošana nenotiek normālos apstākļos.
Ēdienu gatavojot izmainās gaisa sastāvs virtuvē. Gaisā stipri pieaug ūdens tvaika daudzums, bet mitrā gaisā ir grūtāk elpot un drīzāk rodas nogurums. Tādēļ gaisa sastāvs virtuvē jāuzlabo ar dabisko vai mākslīgo vēdināšanu. Virs plīts uzstādīta mehāniskā noplūdes ventilācija vai tvaiku savācējs tikai uzlabo gaisa sastāvu virtuvē.
Virtuvē kā darba telpā jāpievērš liela vērība higiēnai. Visām virsmām ir jābūt gludām un viegli kopjamām.
Ik dienu tīra tās telpas daļas, priekšmetus un iekārtas, kas visātrāk kļūst netīras. Vispirms sakopj telpas visnetīrākās daļas, tad tīrākās. Tīrot virtuvi nedrīkst aizmirst iztīrīt atkritumu trauku. Ik dienu jāmazgā arī izlietne, lietojot piemērotus tīrīšanas līdzekļus.
Galda virsa darbā kļūst netīra, tādēļ tai jāpievērš īpaša uzmanība. Netīras virsas vai virtuves piederumi var izraisīt saindēšanos.
Tīrību un kārtību virtuvē var uzturēt šādi:
Virtuves traukus un citus priekšmetus notīri katru reizi tūlīt pēc lietošanas, lai tie vienmēr būtu tīri;
Darbojoties virtuvē, mazgā pēc iespējas biežāk rokas un nosusini tās tīrā dvielī, kuru nelieto citām vajadzībām;
Centies ātrāk no virtuves iznest visas ēdienu atliekas un atkritumus;
Vēdini pēc iespējas biežāk virtuvi un produktu uzglabājamās telpas.…

Atlants