Vērtējums:
Publicēts: 23.09.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 1.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 2.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 3.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 4.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 5.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 6.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 7.
  • Prezentācija 'Olbaltumvielas', 8.
Darba fragmentsAizvērt

Lizīns
Lizīns ir viena no 20 dabā eksistējošām aminoskābēm, kuru molekulas veido olbaltumvielas.
Lizīnu sintezēt spēj tikai augi un mikroorganismi.
Cilvēka un dzīvnieka organisms lizīnu sintezēt nespēj.
lizīna deficīts limitē uzņemto olbaltumvielu racionālu izmantošanu.
Kur ņemt trūkstošo lizīnu lopbarībai?
zinātnieki mēģināja selekcionēt tādas baktērijas, kuras spētu sintezēt daudz lieka, pašām baktērijām nevajadzīga lizīna. Šāda baktērija uzņemtās barības vielas (cukurus, minerālo slāpekli u.c.) izlieto galvenokārt lizīna sintēzei, kuru tā kopā ar vielmaiņas atkritumu produktiem izdala ārējā vidē, barotnē.

Kopš 1963. gada ar šādu baktēriju selekciju sāka nodarboties arī Latvijā. Rezultātā Latvijā tika izstrādāta oriģināla lizīna sintēzes biotehnoloģija. …

Autora komentārsAtvērt
Atlants