Vērtējums:
Publicēts: 30.11.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Amīni, aminoskābes, olbaltumvielas', 1.
  • Referāts 'Amīni, aminoskābes, olbaltumvielas', 2.
  • Referāts 'Amīni, aminoskābes, olbaltumvielas', 3.
  • Referāts 'Amīni, aminoskābes, olbaltumvielas', 4.
  • Referāts 'Amīni, aminoskābes, olbaltumvielas', 5.
  • Referāts 'Amīni, aminoskābes, olbaltumvielas', 6.
  • Referāts 'Amīni, aminoskābes, olbaltumvielas', 7.
Darba fragmentsAizvērt

Amīni ir ogļūdeņražu atvasinājumi, kuru molekulā viens vai vairāki ogļūdeņraža atlikumi ir saistīti ar aminogrupu.

Piem.: R – NH2; NH2 – R – NH2; R – NH – R’.

Aminus var uzskatīt arī par organiskiem amonjaka atvasinājumiem.
Amīni ir amonjaka atvasinājumi, kuru molekulā viens vai vairāki ūdeņraža atomi ir aizvietoti ar ūdeņraža atlikumu.

R – NH2 R – NH – R’ R – N – R’’
|
R’
Amīnu iedalijums:

Pēc ogļūdeņražu atlikuma, kas ietilpst to sastāvā, amīnus iedala:
Piesātinātie Aromātiskie Jauktie
amīni amīni amīni






Pēc aminogrupu skaita molekulā amīnus iedala:

Monoamīni Diamīni Poliamīni
CH3 – CH2 – NH2 NH2 – CH2 – CH2 – CH2 – NH2

Amīnus iedala arī pēc tā, cik ūdeņraža atomu amonjaka molekulā aizvietoti ar ūdeņražu atlikumiem:
7Ja aizvietots viens ūdeņraža atoms, tad tie ir pirmējie amīni: …

Autora komentārsAtvērt
Atlants