Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.08.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Olbaltumvielas', 1.
  • Konspekts 'Olbaltumvielas', 2.
  • Konspekts 'Olbaltumvielas', 3.
Darba fragmentsAizvērt

Olbaltumvielas - ir cilvēka ķermeņa uzbūves materiāls, kas nodrošina pilnvērtīgu augšanu, rūpējas, lai būtu stipri kauli, veseli zobi, mati un nagi. Tās organismā rada aizsargvielas pret infekcijām un piedalās vielmaiņas procesos. Olbaltumi ietilpst visu šūnu uzbūvē un piedalās šūnas dzīvības procesos. Olbaltumvielas veido 15% no dienas uztura kopējās enerģētiskās vērtības. Tas atbilst 0,8 gramiem olbaltumu uz 1 kilogramu svara jeb 50-75 gramiem olbaltuma dienā.
Pavisam ir 20 aminoskābes, un olbaltumu struktūra sastāv no dažādās kombinācijās izkārtotām aminoskābēm. Olbaltumvielas ir būtiskākā dzīvo organismu šūnu sastāvdaļa (no tām sastāv 45% no dzīvnieku organisma).Astoņas aminoskābes ir, tā saucamās, neaizstājamās, kuras organisms nespēj veidot pats, un tās obligāti ir jāuzņem ar uzturu.
Ir divi galvenie olbaltumu avoti:
1. Dzīvnieku izcelsmes olbaltumi:
gaļa un gaļas produkti,
zivis un jūras produkti (vēži, garneles, kalmāri),
olas,
piens un tā produkti (krējums, biezpiens, siers, jogurts);
Augu izcelsmes olbaltumi:
graudi un graudu produkti (visu veidu maize, auzu pārslas, griķi),
pākšaugi ( pupas, zirņi, sojas pupas),
nedaudz olbaltumu ir dārzeņos un augļos.

Autora komentārsAtvērt
Atlants