Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.04.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
  • Referāts 'Caureja', 1.
  • Referāts 'Caureja', 2.
  • Referāts 'Caureja', 3.
  • Referāts 'Caureja', 4.
  • Referāts 'Caureja', 5.
  • Referāts 'Caureja', 6.
  • Referāts 'Caureja', 7.
  • Referāts 'Caureja', 8.
  • Referāts 'Caureja', 9.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Gremošanas process    4
2.  Šķidra vēdera izeja    5
2.1.  Slimības attīstības iemesls un tās mehānismi    5
2.2.  Ar caureju saistītie simptomi    5
2.3.  Caurejas izraisītas komplikācijas    6
2.4.  Profilakse    6
3.  Pacienta aprūpe caurejas gadījumā    7
  Izmantotā literatūra    8
Darba fragmentsAizvērt

3. Pacienta aprūpe caurejas gadījumā
Ar vēdera izeju un vemšanu organisms zaudē daudz šķidruma un arī minerālvielas, īpaši, nātriju un kāliju, tāpēc svarīgi realizēt rehidratācijas pasākumus. [4.,143]
Šķidrums jādzer apmēram 2 l dienā un pat vairāk. Šķidrums lietojams vairāk par 2 l , ja bez caurejas ir arī vemšana, svīšana un paaugstināta ķermeņa temperatūra, jo zaudējot daudz šķidruma, organismā cieš visi orgāni un tas var radīt visu orgānu nepietiekamu darbību. Samazinoties urinācijas apjomam un biežumam, kā pirmais no orgāniem var ciest nieres. Vēlams šķidrumu dzert nelieliem malciņiem. Vislabāk lietot minerālvielām bagātu ūdeni bez gāzes, istabas temperatūrā.( http://www.diareja.lv/lv/caurejas-arstesana/), taču var dzert nesaldas augu tējas, rozīņu ķīseli, nedzert augļu un ogu sulas, stipru saldinātus citus dzērienus. (http://www.fitoterapija.lv/lv/Fitoterapija-caurejas-partrauksanai.php)
Caurejas laikā ieteicams ēst pēc iespējas mazāk un ļaut zarnām atpūsties. Jāizvairās lietot konservētus produktus, gaļas un desas izstrādājumus, taukainus vai ļoti saldus produktus. Nav ieteicams svaigs piens kā arī svaigi, negatavi dārzeņi un augļi, jo tie satur daudz šķiedrvielu, kas var veicināt caureju. Izvairīties lietot asas uzkodas. (http://www.vesels.lv/raksti-par-veselibu/slikti-jutos/kad-nomoka-vedergraizes.html) Dārzeņus lietot mērenos daudzumos- tikai vārītus vai sutinātus. …

Autora komentārsAtvērt
Atlants