-
SPA viesnīcu piedāvājums Latvijā
Bezmaksas!
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
ANOTĀCIJA | 2 | |
IEVADS | 6 | |
1. | LITERATŪRAS APSKATS | 8 |
1.1. | SPA viesnīcu piedāvājums Latvijā | 8 |
1.2. | Garšvielu un garšaugu sastāvs | 12 |
1.3. | Garšvielu un garšaugu īpašības | 14 |
1.4. | Garšvielu un garšaugu izmantošanas veidi | 16 |
1.5. | Garšvielu un garšaugu raksturojums | 19 |
1.5.1. | Klasiskās garšvielas | 19 |
1.5.1.1. | Ingvers | 19 |
1.5.1.2. | Kanēlis | 19 |
1.5.1.3. | Kardamons | 20 |
1.5.1.4. | Krustnagliņas | 20 |
1.5.1.5. | Kurkuma | 20 |
1.5.1.6. | Rozmarīns | 21 . |
1.5.2. | Latvijā sastopami garšaugi | 22 |
1.5.2.1. | Baziliks | 22 |
1.5.2.2. | Dille | 22 |
1.5.2.3. | Estragons | 23 |
1.5.2.4. | Fenhelis | 23 |
1.5.2.5. | Gurķene | 23 |
1.5.2.6. | Izops | 24 |
1.5.2.7. | Kadiķis | 24 |
1.5.2.8. | Kalme | 25 |
1.5.2.9. | Klinģerīte | 25 |
1.5.2.11. | Koriandrs | 26 |
1.5.2.12. | Kreses | 26 |
1.5.2.13. | Ķimene | 27 |
1.5.2.14. | Lakrica | 27 |
1.5.2.15. | Lavanda | 28 |
1.5.2.16. | Lupstājs | 28 |
1.5.2.17. | Majorāns | 29 |
1.5.2.18. | Mārsils | 29 |
1.5.2.19. | Melnsēklītes | 30 |
1.5.2.20. | Melisa | 30 |
1.5.2.21. | Piparmētra | 31 |
1.5.2.22. | Kaķumētra | 31 |
1.5.2.23. | Mirtes | 31 |
1.5.2.24. | Monarda | 32 |
1.5.2.25. | Pētersīlis | 32 |
1.5.2.26. | Pupumētra | 33 |
1.5.2.27. | Raudene | 33 |
1.5.2.28. | Salvija | 34 |
1.5.2.29. | Selerija | 34 |
1.5.2.30. | Vībotnes | 35 |
2. | MATERIĀLS UN METODIKA | 36 |
3. | PĒTNIECISKĀ DAĻA | 38 |
4. | SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI | 42 |
IZMANTOTAS LITERATŪRAS SARAKSTS | 44 |
4. SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI
Secinājumi:
1) No teorētiskās literatūras iegūtajiem faktiem un informācijas var secināt:
2) Garšvielas un garšaugi savu dziedniecisko īpašību dēļ lietojami arī kā ārstniecības augi. Tos izmanto medicīnā daudzu preparātu ražošanā.
3) Ļoti plaši garšvielas un garšaugus izmanto fitoterapijā, aromterapijā un to popularitāte arvien pieaug.
4) Aizvien vairāk cilvēku vēlas rūpēties par savu veselību un izmanto SPA viesnīcu, centru un kūrortu pakalpojumus. Aptaujas rezultāti liecina par to, ka lielākā daļa aptaujāto ir gatavi un vēlas procedūrās izmantot preparātus un kosmētiskos līdzekļus no dabiskām izejvielām.
5) SPA viesnīcās biežāk apmeklē tvaika un aromātiskās pirtis, ko veiksmīgi apvieno ar aromātisko eļļu izmantošanu.
6) Senās mazgāšanās un ķermeņa kopšanas tradīcijas ir saistītas ar pirti. Pirts rituālos ir ļoti plaša iespēja izmantot ārstnieciskos augus, tajā skaitā garšaugus.
7) Garšvielu un garšaugu daudzpusīgas izmantošanās iespējas ļauj labāk rūpēties par veselības tūristu labsajūtu viņu izvēlētās viesnīcās pēc ārstniecības iestāžu apmeklējuma.
Priekšlikumi:
Jo cilvēki vairāk ceļo, jo vairāk apzinās to vietu kultūru un vidi, ko viņi apmeklē un, kas atspoguļo viņu dzīves stilu un pieredzi. Latvijas viesnīcām pievilcīgāks būtu latviskais tēls, izrādot vietējās kultūras un dabas bagātības.
Lai konkurētspēja palielinātos, izveidot tādus viesnīcas pakalpojumus, kas atšķirtos no tradicionālām, vispārlietojamām. Piemēram:
dziedniecisko tēju iekļaušana ēdienkartē,
dziednieciskās vannas ar garšaugu drogām,
miega spilventiņi no garšvielām un –augiem guļamistabās,
izmantot smaržīgās sveces no garšvielām un augiem viesnīcu interjerā,
izmantot garšvielas un – augus dažādās floristikas izstrādājumos,
izveidot garšaugu dārzus, audzēt tos podos un toveros telpās, uz verandām, terasēm,
dažādot pirts pakalpojumus, piedāvājot dažādas pirtsslotiņas, pirtnieku pakalpojumus,
izmantot aromātiskās eļļas telpās gaisa atsvaidzināšanai utt.
Vislabākā reklāma jebkurai viesnīcai ir apmierināts klients. Tūrists atgriezīsies tur, kur ir izjutis mājīgumu un rūpes par sevi. Attīstoties veselības tūrismam, ir vērts papūlēties, lai viesis varētu par savu veselību parūpēties arī pēc ārstnieciskām procedūrām īpaši par to nedomājot.
Sadarbojoties ar Latvijas uzņēmumiem, zemnieku saimniecībām, kuri ražo produkciju no dabīgām izejvielām, iespējams ne tikai atšķirties daudzu citu vidū, bet arī sasildīt Latvijas ekonomiku.
…