Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 28.11.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
  • Referāts 'Ābeļu selekcija', 1.
  • Referāts 'Ābeļu selekcija', 2.
  • Referāts 'Ābeļu selekcija', 3.
  • Referāts 'Ābeļu selekcija', 4.
  • Referāts 'Ābeļu selekcija', 5.
  • Referāts 'Ābeļu selekcija', 6.
  • Referāts 'Ābeļu selekcija', 7.
  • Referāts 'Ābeļu selekcija', 8.
  • Referāts 'Ābeļu selekcija', 9.
  • Referāts 'Ābeļu selekcija', 10.
  • Referāts 'Ābeļu selekcija', 11.
  • Referāts 'Ābeļu selekcija', 12.
  • Referāts 'Ābeļu selekcija', 13.
  • Referāts 'Ābeļu selekcija', 14.
  • Referāts 'Ābeļu selekcija', 15.
  • Referāts 'Ābeļu selekcija', 16.
  • Referāts 'Ābeļu selekcija', 17.
  • Referāts 'Ābeļu selekcija', 18.
  • Referāts 'Ābeļu selekcija', 19.
  • Referāts 'Ābeļu selekcija', 20.
  • Referāts 'Ābeļu selekcija', 21.
  • Referāts 'Ābeļu selekcija', 22.
  • Referāts 'Ābeļu selekcija', 23.
  • Referāts 'Ābeļu selekcija', 24.
Darba fragmentsAizvērt

Mūsdienās selekcija ir ļoti attīstītā līmeni, apkārt ir patiešām daudz izcilu selekcionāru, kuru spēj radīt mums nepieciešamās augļu, dārzeņu un pat puķu šķirnes. Tiek veidotas ar īpašas ābolu šķirnes, kuras pievērš mūsu uzmanību ar ābolu garšu, smaržu, ražas daudzumu un to, cik ilgi tie spēj saglabāties svaigi.
Senākās ābeļu šķirnes radušās tautas selekcijas ceļā, savukārt mūsdienīgākās ābeļu šķirnes ir iegūtas ar metodisku selekciju. Viens no selekcijas galvenajiem mērķiem ir esošo formu uzlabošana, piemēram, padarīt ābolus sulīgākus un saldākus. Ar ābeļu selekciju nodarbojas jau vairāk kā 40 gadus, tādēļ tas arī vairs nav tik ilgstošs process kā agrāk. Mūsdienu tehnoloģijas palīdz veikt darbu ātrāk, efektīvāk, kvalitatīvāk un lētāk.
Selekcija ir patiešām smags un laikietilpīgs darbs, kuru nevar uzņemties kurš katrs, ja nav intereses par to. Paiet vairāki gadi, līdz var droši apgalvot, ka selekcionētā šķirne ir gatava un ir iegūts vēlamais rezultāts, jo var gadīties dažādi nelaimes gadījumi, vai arī šķirne izrādās nepilnīga un augļi nav tādi, kādus selekcionārs vēlējās iegūt. Bet ir tādi cilvēki, kuri ir ar mieru ziedot lielu daļu sava laika, tikai tāpēc, lai radītu sev vēlamo ābolu, kura garša viņam šķitīs vispiemērotākā, ražas laiks būs tajā mēnesī, kurā viņš vēlas un ābolus varēs uzglabāt tik ilgi, cik pats selekcionārs vēlas.
Pasaulē ir patiešām daudz ābeļu, no kurām var izveidot daudz un dažādas ābeļu šķirnes. Tā kā šis process ilgst daudzus gadus un ar to nodarbojas jau vairākus gadu desmitus, tad arī ir iegūts patiešām liels ābeļu šķirņu daudzums. Ar ābeļu selekciju nodarbojas selekcionāri visā pasaulē, kā arī katrs veido sev piemērotāku šķirni, līdz ar to, ejot uz veikalu vai tirgu pēc āboliem, arī mēs varam izvēlēties sev piemērotāku ābolu šķirni.…

Autora komentārsAtvērt
Atlants