Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 28.05.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Augļkopība', 1.
  • Referāts 'Augļkopība', 2.
  • Referāts 'Augļkopība', 3.
  • Referāts 'Augļkopība', 4.
  • Referāts 'Augļkopība', 5.
  • Referāts 'Augļkopība', 6.
  • Referāts 'Augļkopība', 7.
  • Referāts 'Augļkopība', 8.
  • Referāts 'Augļkopība', 9.
  • Referāts 'Augļkopība', 10.
Darba fragmentsAizvērt

Augļu nozīmība cilvēka dzīvē.
Augļi un ogas ir viens no cilvēku uztura galvenajiem vitamīnu un citu bioloģiski aktīvo, vielu avotiem. Ābolu ķīmiskais sastāvs ir ļoti vērtīgs. Latvijā ābeļu augļi satur 8.6-15.6% šķīstošās sausnas, 5.0-12.8% cukuru (pārsvarā fruktozes), 0.18-1.41% skābju (pārsvarā ābolskābes), daudz – 0.08-1.16% pektīnvielu, 3.6-48.6 mg/100g C vitamīna, 80.4-89.6% ūdens, no mikroelementiem svarīgākie ir kālijs un dzelzs. Augļi satur tādas vielas kā cukuru, olbaltumvielas, taukvielas, organiskās skābes, vitamīnus, minerālvielas, kas nepieciešami cilvēka organismam. Gatavos augļos cukuri ir glikozes, fruktozes, un saharozes veidā. Augļos ir 0.21-0.84% minerālvielu, kuras cilvēka organisms var viegli uzņemt. Svarīga nozīme uzturā ir augļu organiskajām skābēm, miecvielām un citām organiskajām vielām - tās sekmē barības vielu uzņemšanu un izmantošanu. Augļi satur C, A, B1, B2, B6, B9, P, E, K un citus vitamīnus. Vitamīnu daudzums augļos ir atkarīgs no augļauga ģints, kā arī no paša novākšanas laika.

Atlants