Vērtējums:
Publicēts: 16.03.2000.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
  • Referāts 'Latviešu nacionālie svētku ēdieni', 1.
  • Referāts 'Latviešu nacionālie svētku ēdieni', 2.
  • Referāts 'Latviešu nacionālie svētku ēdieni', 3.
  • Referāts 'Latviešu nacionālie svētku ēdieni', 4.
  • Referāts 'Latviešu nacionālie svētku ēdieni', 5.
  • Referāts 'Latviešu nacionālie svētku ēdieni', 6.
  • Referāts 'Latviešu nacionālie svētku ēdieni', 7.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Mārtiņdiena   
2.  Ziemassvētki   
3.  Jaungads   
4.  Metenis   
5.  Lieldienas   
Darba fragmentsAizvērt

Kādus ēdienus latvieši mēdz gatavot svētkos? Vai tas būtu kas īpašs? Laikam jau nē, ēdienam jābūt gardam un izskatīgam. Taču pat pētījumi par uztura izmantošanu organismā pierādījuši, ka ne vien ēdiena smarža, garša un temperatūra, bet arī tā ārējais izskats un vide, kādā ēdienu pasniedz, lielā mērā stimulē barības labāku sagremošanu. Ir svarīgi, lai visur pat ikdienas, ne tikai svētku galds būtu glīts, rosinātu ēstgribu, uzlabotu garastāvokli. Taču svētkos jābūt īpašiem ēdieniem, tādiem kurus katrā dienā negatavo, bet gan TIKAI svētkos! Latvieši velta ļoti lielu nozīmi ēdiena gatavošanai tieši svētkos, jo tā ir tradīcija. Tad visiem ir tāds svētku noskaņojums, kad mājā smaržo ar piparkūkām Ziemassvētkos vai ceptu zivi Jaungadā. Mēs taču zinām, ka Jāņu sieru gatavo tikai Jāņos, bet Mārtiņzosi tikai Mārtiņos, tad varbūt ir vēl kas īpašs..…

Autora komentārsAtvērt
Atlants