Vērtējums:
Publicēts: 19.03.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Aminoskābes', 1.
  • Konspekts 'Aminoskābes', 2.
  • Konspekts 'Aminoskābes', 3.
Darba fragmentsAizvērt

Par pilnvērtīgām olbaltumvielām sauc tādas olbaltumvielas, kurās ir visas neaizstājamās aminoskābes. Pilnvērtīgās olbaltumvielas satur gaļa, zivis, piens, olas. Uztura olbaltumvielas, kas nesatur visas neaizstājamās aminoskābes, sauc par nepilnvērtīgām olbaltumvielām. Tās galvenokārt ir augu valsts olbaltumvielas. Rīsu, kukurūzas un kviešu pārtikas produktos trūkst lizīna. Rīsos trūkst arī treonīna, kukurūzā – triptofāna. Pupās, zirņos un citos pākšaugos ir gandrīz visas neaizstājamās aminoskābes, trūkst vienīgi metionīna. Veģetāriešiem ir jāuzņem augu valsts produktos iztrūkstošās aminoskābes ar pienu un olām. Brīvo aminoskābju fonds organismā ir ≈35g. Brīvo aminoskābju koncentrācija asinīs ir 35 – 65 mg/dl. Pieaugušiem cilvēkiem proteīnu masa ir ≈15kg. …

Autora komentārsAtvērt
Atlants